Al 20 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
28 maart 2024 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

Huishoudelijke hulp via bijzondere bijstand

Geplaatst op: 10 maart 2015

Ouderen in Zwartewaterland die geen geld hebben voor de huishoudelijke hulp kunnen straks een beroep doen op de bijzondere bijstand. De HH1 – zoals de hulp voor poetsen en ramen zemen wanneer iemand dat zelf niet kan officieel wordt genoemd – moet in principe per 1 juli zelf betaald worden. Wanneer men dat niet kan, kan bijzondere bijstand aangevraagd worden bij de gemeente Zwartewaterland maakte wethouder Gerrit Knol dinsdagmiddag tijdens het perscontact bekend. De aanvrager moet dan aantonen dat hij of zij een inkomen heeft tot 110 procent van het minimum inkomen.

Zwartewaterland kent 350 inwoners die gebruik maken van de huishoudelijke hulp. Zij zijn inmiddels allemaal per brief geïnformeerd en binnenkort gaat de gemeente met deze inwoners in gesprek. Tijdens deze keukentafelgesprek kan aangegeven worden of ze de hulp wel of niet zelf kunnen betalen. Wethouder Gerrit Knol: “Bij het bepalen van het inkomen kijken wij niet naar of mensen een eigen huis hebben. Wij vragen niet dat mensen hun eigen huis gaan opeten, zoals soms wordt gevreesd.”

Mensen die geen recht hebben op de bijzondere bijstand, omdat ze boven het minimuminkomen zitten (110 tot 150 procent van het sociaal minimuminkomen) kunnen een beroep doen op de Huishoudelijke Hulp Toelage. Dit potje dat beschikbaar wordt gesteld door het Rijk is mede bedoeld om de werkgelegenheid voor huishoudelijke hulpen te vergroten dan wel te beschermen. In totaal is in Zwartewaterland 80.000 euro bestemd voor deze groep. Wel wordt van hen een eigen bijdrage van 10 euro per uur gevraagd.

De gemeente Zwartewaterland is per januari 2015 verantwoordelijk voor dagbesteding, beschermd wonen en jeugdhulp.  Op deze nieuwe taken – naast de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wm) – moet ook nog bezuinigd worden. Bij inwoners zijn veel vragen over hoe de zorg er uit komt te zien, zo bleek tijdens een informatiebijeenkomst vorige week in woonzorgcentrum De Schans in Zwartsluis.

 

 

Gepubliceerd door Erik Driessen
Van Dijk Containers 500