Al 20 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
19 april 2024 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

Geen bushalte in centrum Genemuiden

Geplaatst op: 11 mei 2015

Er komt definitief geen bushalte op het Havenplein en zelfs helemaal niet in het centrum van Genemuiden. Sterker nog: het busvervoer naar Genemuiden en Zwartewaterland wordt de komende jaren alleen maar minder, zo is het voornemen van de provincie Overijssel.

Ondernemers en passagiers verlangen al jarenlang een nieuwe bushalte in het centrum van Genemuiden. Het idee voor een halte op het Havenplein werd eerder al min of meer afschoten, omdat die daar niet echt zou passen. De gemeente vindt vanwege plannen van de provincie nu dat een bushalte in het centrum überhaupt geen zin heeft. Dit omdat de provincie overweegt om het busvervoer op een lager pitje te zetten.

Uit onderzoek blijkt dat het openbaar vervoer minder passagiers trekt, onder meer omdat ouderen er weinig gebruik van maken. Daarom is de provincie tot de conclusie gekomen dat de huidige lijnbussen weinig toekomst hebben. Buslijn 74 (Zwolle, Hasselt Genemuiden, Kamperzeedijk, Kampen) is bijvoorbeeld geen rendabele buslijn. De bus is alleen tijdens de ‘spits’ goed bezet door scholieren.

De provincie wil dat in 2018 de buslijnen in Zwartewaterland rendabel en robuust zijn. Dit betekent dat er een andere inrichting nodig is. Zo zou de provincie van plan zijn om vanaf 2016  in de zomer geen bussen te laten rijden naar Zwartewaterland. Ook stopt de Regiotaxi die de provincie financiert mogelijk. De provincie gaat wel eerst kijken hoeveel behoefte inwoners aan het openbaar vervoer hebben.

Een eerste bijeenkomst over hoe het openbaar vervoer in de toekomst er moet uitzien, is vermoedelijk in juni in ’t Olde Staduus.

Gepubliceerd door Erik Driessen
Van Dijk Containers 500