Al 20 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
28 maart 2024 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

Groene Lantaarn heeft zin in jubileumjaar

Geplaatst op: 10 februari 2016

Het team van Groene Lantaarn...Henri was op oefening toen de foto is gemaakt.

Vijf jaar terug openden Henri en Josita van de Wetering de Groene Lantaarn in het voormalige Hotel Zwartewater. Na een pittig eerste jaar zitten ze daar met hun team helemaal op hun plek. Ze zijn ook enthousiast over de ontwikkelingen in winkelstad Genemuiden. “Er zijn echt veel meer mensen van buiten die hier komen winkelen. En dan komen ze ook voor alle modezaken. We vullen elkaar prima aan.”

De geschiedenis van de winkel loopt terug tot 1983. Dames konden toen hoeden, schoenen en rokken kopen in de Langestraat. Aan de Westerkaai groeide de zaak meer uit tot een echte modezaak. Josita kwam in 2001 in beeld en verhuisde later naar de huidige plek omdat de winkel te klein werd. “Rien Heutink benaderde ons met een plan, maar hij wilde nog geen locatie noemen. Later bleek dat het om het hotel ging. Of we ook nog iemand wisten voor de achterzaal…We hebben zelfs nog even gedacht om dat zelf te gaan doen”, glimlacht Josita.

Uiteindelijk kwamen broer Harold en echtgenote Jennifer in De Kaaihof. Die vormt nu nog steeds de combinatie met De Groene Lantaarn. “Ongelooflijk hoeveel er aan het pand moest gebeuren. En toen we eenmaal open waren, zag het echt zwart van de mensen. Prachtig natuurlijk, maar ik had moeite om alles te overzien. De kinderen waren nog kleiner, Henri bleef in het leger en een belangrijke medewerker werd ziek. Echt, dat was een pittig eerste jaar hoor…”

Langzaam keerde de rust terug aan de Westerkaai, hoewel juist deze periode weer buitengewoon druk is. Veel mensen kopen in februari en maart zomerkleding. Achter de schermen moet dan veel gebeuren. “Dan kom je soms wat minder toe aan in de winkel staan. Terwijl ik dat nog steeds het leukste van mijn vak vind: mensen blij maken. Ik vind het geweldig als ze met een vrolijk gezicht de winkel verlaten. ‘Bedankt voor de gezelligheid’, horen we vaak. Dat blijft het mooiste van dit beroep. Als ik elders bezig ben, heb ik gelukkig een mooi team die klanten ook prima helpt.”

Over de locatie is ze nog steeds enthousiast. “Ik heb hier zoveel mogelijkheden en klanten parkeren voor de deur. Ze komen uit een brede regio rond Genemuiden. Veel mensen uit IJsselmuiden en Kampen, maar ook van de andere kant van de pont. Een wat ouder stel uit Voorburg komt zelfs elk jaar met de trein naar Genemuiden”, vertelt Josita, die later dit najaar de winkel een restyling geeft. De paskamers krijgen een andere plek en er komt meer ruimte voor het presenteren van de schoenen.

Henri en Josita zijn ook blij met alle ontwikkelingen in Genemuiden, vertelt Josita. “Je merkt dat het steeds drukker wordt. Ook door alle modezaken. Eerlijk gezegd zagen we die eerst best als concurrentie, maar nu verwijzen we graag door. We vullen elkaar aan. Mensen willen keuze hebben. Deze situatie geeft me zelfs meer rust: vroeger wilde ik voor iedereen wat in de winkel hebben, terwijl ik nu regelmatig doorverwijs naar collega’s.”

Grote wensen heeft ze niet, al betekent ondernemen vooruitdenken. “Als kind wilde ik absoluut niet de verkoop in, omdat het bij ons thuis altijd over de handel ging. Mijn ouders staan op de markt. Toen ik later een baan bij Drukkerij Hoekman kreeg, merkte ik echter dat ik naar buiten wilde, verkopen. Blijkbaar zit dat er toch in. Ondernemen is hartstikke leuk. Al vind ik het goed zoals het nu gaat. Aan een tweede vestiging moet ik absoluut niet denken. Ik wil me richten op één ding en aandacht geven aan klanten.”

Vijf jaar Groene Lantaarn op de huidige plek is uiteraard reden voor festiviteiten. De evenementenkalender van de zaak is goed gevuld. “In de week van 15 februari beginnen we met een verstopactie: op vijf plekken in Zwartewaterland liggen waardebonnen. De aanwijzingen geven we op onze Facebook-pagina. Daarna gaan we op 24 februari een avond met workshops geven en natuurlijk is er weer de bekende groene week. Hoogtepunt van het jaar zou wel eens 15 april kunnen worden. Niet alleen omdat we dan tot 22.30 uur open zijn, maar ook is er een deejay aanwezig. Die begint met loungemuziek en uiteindelijk mogen de beentjes ook echt van de vloer. Dat gaat hartstikke leuk worden…We hebben er met ons hele team ongelooflijk veel zin in.”

Gepubliceerd door Erik Driessen
Van Dijk Containers 500