29 maart 2024 t’ Olde Staduus

DESZ degradeert naar 3e klasse

Geplaatst op: 31 mei 2016

Het was even rekenen na afloop, maar uiteindelijk luidde de conclusie: DESZ is na de 2-1 overwinning op ONT gedegradeerd uit de tweede klasse. De enige uitweg lijkt de situatie rond Zuidlaren. Dat speelt komend seizoen op zondag en heeft daarom weinig zin in de nacompetitie. Mogelijk leidt dat uiteindelijk nog tot een situatie waarbij DESZ hoop mag houden.

Sportief gezien kon de ploeg van Henk van der Haar dat dinsdagavond niet zelf afdwingen. Daarvoor was eigenlijk een overwinning met twee doelpunten verschil nodig. Dat leek er in het begin best in te zitten. DESZ kwam goed uit de startblokken en dicteerde twintig minuten het spel. Onder meer via Lachenal werd er het nodige gevaar gesticht. Zoals vaker betekende het uitblijven van doelpunten dat de tegenstander wel toesloeg.

De manier waarop was typerend voor DESZ dit seizoen. “Wij waren de eerste twintig minuten veel sterker dan ONT. Dan krijgen wij een ingooi diep op hun veld en tien seconden later scoren zij…”, analyseerde Henk van der Haar na afloop. Balverlies leidde tot een lange rush van de Friese linksbuiten, die de bal uiteindelijk panklaar afleverde: 0-1. En dat was meteen einde verhaal voor de eerste helft van DESZ. Dat speelde vanaf dat moment tegen zichzelf en mocht van geluk spreken dat ONT de wedstrijd niet in het slot schoot.

DESZ vocht na rust wel bewonderenswaardig terug. Eerst vooral met inzet, maar naarmate de wedstrijd vorderde ook in kansen. Een leeg gespeelde Lachenal moest met kramp naar de kant en zijn vervanger Ajay de Gier viel ijzersterk in. Hij gaf de ploeg nieuw elan en stond vaak aan de basis van een aanval. De gelijkmaker mag echter voor een groot deel op rekening van Robin Rook worden geschreven. Met een slimme pass zette hij Bakker aan het werk en die bleef akelig kalm: 1-1.

Daarna bleek dat ONT, inmiddels met tien man op het veld, absoluut geen wonderploeg is. DESZ kreeg veel kansen op meer en sloeg in de 85e minuut ook toe. Na een solo werd De Gier tegen de vlakte gewerkt, waarna Stef Raben de penalty raak schoot. Daarna was DESZ los en rook de ploeg de 3-1. Onder meer Koning kreeg daarop ook een kans. Aan de andere kant was ONT in een krankzinnige slotfase ook gevaarlijk. Henrico Abma kreeg kort voor tijd nog een publiekswissel.

Uiteindelijk viel de 3-1 niet en drong na afloop langzaam door dat degradatie een feit is. Of de KNVB moet voor een ontsnapping zorgen. De kans daarop lijkt op voorhand niet groot.