Al 15 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
21 juni 2018
Agenda
Zwolsche Adviesgroep 500

Met je huis achteruit door de sluis…

Geplaatst op: 20 juli 2017

Egbert & Nollie. Tekst en foto´s Joke Veldman

In de binnenhaven lag donderdag een mooi schip: een ‘spits’ en eigenaar schipper Egbert Schoemaker is maar wat trots op zijn huis op het water. Eerder was hij jachtbouwer van beroep, maar toen hij de werf kon verkopen ging hij op jacht.. op jacht naar een schip en dat moest en zou een ‘spits’ worden.

Ooit waren er vijfenhalfduizend ‘spitsen’, nu varen er nog vijfhonderd beroepsmatig. Veel zijn er omgebouwd tot woonboot. “En net zoals je bijvoorbeeld de oldtimerclub hebt, hebben wij de ‘spitsclub’ en kan het maar zo gebeuren dat je midden op een water iemand van ‘je club’ tegenkomt en dan worden de ‘spitsen’ even aan de kant gelegd en volgen er gezellige uurtjes”, vertelt Schoemaker.

Meer dan vijfentwintig  ging hij er bekijken en toen vond hij het exemplaar dat hij zocht. Een schip dat hij niet hoefde te restaureren en voorzien van een moderne machinekamer. Toen begon de uitdaging om er ‘zijn huis’ van te maken en na anderhalf jaar keihard werken was zijn ‘En Route’ af.

Zijn grote wens was om eerst naar Zuid Frankrijk te varen en hij is er toen meteen maar twee en half jaar gebleven. Daarna reisde hij naar de plekken waar hij op dat moment zin in had.  Met de 38 meter lange spits komt hij ‘met gemak eigenlijk overal wel doorheen’, zegt hij glunderend onder een kop koffie in de keuken van het schip.

Hij is ook trots op zijn vriendin Nollie.  “Die kende alleen water uit de wasbak en verder niet”, zo zegt hij. Inmiddels heeft Nollie er erg veel plezier in om Egbert te helpen waar het ook nodig is en zij heeft veel van hem geleerd. “Op een schip moet je echt samen de dingen doen, want anders werkt het niet”, zegt Egbert. “Dus ik heb echt veel geluk gehad dat zij het ook mooi vindt.”

Een rondleiding laat zien dat het inderdaad net een woonhuis is. Van alle gemakken voorzien, alleen bij sommige deuren moet je even bukken, zoals Schoemaker waarschuwde en inderdaad dat was natuurlijk weer net te laat.

De kinderen en kleinkinderen genieten ook met volle teugen als het vakantie is . Dan gaan ze mee en alles wat daarbij hoort, zoals bijvoorbeeld de brommers.  Zelf heeft Egbert meestal zijn motor mee aan boord en natuurlijk de auto. De koffie is inmiddels op en de hengels worden klaargemaakt want ze gaan weer varen en er moet nog even avondeten ‘gevist’ worden.

Maar eerst even in z’n achteruit door de sluis want de ruimte is te krap om te draaien. Geen moeilijker klus dan achteruit rijden met de auto, zegt Schoemaker. Maar Nollie is het daar niet helemaal mee eens, want zij vindt het altijd ‘een hele kunst’.

Als ze door de sluis heen zijn meren ze nog even aan, want er moeten nog nieuwe accu’s gebracht worden en waar de reis heen gaat weten ze nog niet. “Geen idee, we hebben geen haast en zien wel waar we weer aanleggen.”

De vrijheid en het water daar genieten deze mensen enorm van en het is op hun gezichten af te lezen!

 

 

Gepubliceerd door Joke Veldman