Al 20 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
19 april 2024 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

Een schip vol met verhalen

Geplaatst op: 7 mei 2018

Tekst en foto: Erik Eenkhoorn

Ook in de binnenhaven ligt de familie Zuidam – Stuip uit Haarlem met hun schip ‘Jacoba II’. Een schip vol met verhalen. 

“Het schip is in ’52 gebouwd’, vertelt de schipper. “Mijn vader heeft dat schip gekocht en het jaar erop in gebruik genomen. Hij moest naar Zeeland om daar te helpen tijdens de watersnoodramp van 1953. Hij had grote pompen bij zich die moesten zorgen dat het water uit de polder gepompt werd. Een enorme klus waar ze een poos mee bezig zijn geweest.”

“Ik ben op het schip opgegroeid”, gaat hij verder: “Ik sliep altijd links achter het sleepgedeelte en mijn vader sliep rechts. Ik mocht toen niet varen, omdat ik slechte ogen heb, maar ik genoot wel op het schip. Toen ik dit schip kocht, nadat het 30 jaar uit de familie was geweest, was er nog niks aan veranderd. Het had zelfs geen likje verf gehad. Ik heb hem opgeknapt naar hoe het vroeger was en zie hier het resultaat”.

Op de vraag wat voor werk ermee gedaan werd begint hij te lachen: “Nou, mijn vader sleepte er kranen mee door Rotterdam en dat was heel wat, manoeuvreren met 55 pk. Ik heb er maar één keer mee gesleept, en dat was ook meteen de leukste. Een stel provo’s hadden een grote tuin gemaakt, op een ponton. En het was een echte tuin, met bomen zoals hier langs de weg staan”, wijzend naar een grote boom tegenover het huis van de burgemeester. ” We hadden de gemeente in Haarlem gebeld hoe breed de bruggen waren. Die waren 8,70 meter en het ponton was 8,50 was mij vertelt. Bij aankomst bleken ze er ook nog piepschuim tussen gestopt te hebben dus was hij 8,60. Ik had dus aan beide kanten 5 centimeter over. Gelukkig is het goed gegaan”.

Vanaf woensdag zal de Jacoba II in Zwartsluis te bewonderen zijn.

 

Gepubliceerd door Erik Eenkhoorn
Van Dijk Containers 500