Al 20 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
29 maart 2024 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

Abraham zien (column Gerrit van Houwelingen)

Geplaatst op: 4 juni 2018

Steeds meer oud-leerlingen zien Abraham. Even voor de duidelijkheid, want ook een schoolmeester verliest wel zijn haren, maar niet zijn streken, deze uitdrukking ‘Abraham zien’ kwam uit de mond van de Joden. In een dispuut met Jezus, die beweerde dat hij er was vóór Abraham, zeiden ze spottend: ‘U bent nog geen vijftig en u zou Abraham gezien hebben?’

Veertig jaar geleden reed ondergetekende in zijn Fiat 127 de Top op richting de boerderij van Hendrik Jan de Boer, die voorzitter was van de Hervormde Schoolvereniging. Een zware delegatie, inclusief de dominee, ondervroeg hem op zijn degelijkheid. Hij had immers de euvele moed gehad, jong broekie van nog geen dertig, te solliciteren naar hoofd der school als opvolger van meester Blom, die de pensioengerechtigde leeftijd had bereikt, toentertijd 65 jaar, geen dag meer of minder.

Bijna veertig jaar geleden op 6 juli 1978 verkaste ons gezinnetje, twee knaapjes van 1 en 2 en eentje onderweg, vanuit Achterberg bij Rhenen, waar hij acht jaar onderwijzer was geweest, naar boven Zwolle, bijkans de boomgrens voorbij, het einde van de wereld. Tijdelijk namen we onze intrek in Lands End, waar weldra onze derde zoon het levenslicht zag op een vroege zondagmorgen.

Je kreeg als hoofd der school de zesde klas. De hele week mocht je voor de klas buffelen en de jongens en meisjes voorbereiden op het vervolgonderwijs. Alleen op woensdagmorgen was je ambulant om potloden en gummetjes te bestellen of het kerkblad te lezen als je werkelijk niet meer wist je tijd door te komen. De jeugd van toen heeft het afgelopen jaar Abraham gezien.

Het onderwijs had in die jaren de mond vol over de samensmelting van kleuter- en lager onderwijs. De klas van toen gaat hier op de foto ter gelegenheid van het slaan van de eerste paal voor de nieuwe kleuterschool bij de Johannes Calvijn, ingang Jaagpad. Wie kent wie nog?

Gerrit van Houwelingen

Gepubliceerd door Erik Driessen
Van Dijk Containers 500