Al 20 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
29 maart 2024 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

Statushouders leren Nederlandse kernwaarden

Geplaatst op: 27 juni 2018

Recent hebben twaalf statushouders hun participatieverklaring ondertekend en in ontvangst genomen. De ondertekening was de afsluiting van vier workshops. In deze bijeenkomsten stonden de Nederlandse kernwaarden Vrijheid, Gelijkwaardigheid, Solidariteit en Participatie centraal. De deelnemers aan het traject kwamen uit Eritrea, Syrië en Iran en wonen inmiddels allemaal in de gemeente Zwartewaterland.

Statushouders zijn asielzoekers die een verblijfsvergunning hebben ontvangen. Vanaf 1 juli 2017 is de participatieverklaring een verplicht onderdeel van het inburgeringsexamen. Het is een taak van de gemeenten om deze participatieverklaring te organiseren. Vluchtelingenwerk voert dit traject uit.

Tijdens de workshops is stilgestaan bij belangrijke kernwaarden van de Nederlandse samenleving. Daarnaast zijn er diverse gastcolleges geweest. Zo heeft de gezondheidsbevorderaar van de GGD uitgelegd hoe het gezondheidszorgstelsel in Nederland in elkaar zit. Daarnaast heeft een consulent Werk en Inkomen iets vertelt over de participatiewet. Ook schuldhulpverlening is aan bod gekomen.

De deelnemers gaven aan dat de bijeenkomsten niet voelden als een verplichting in het kader van de inburgering, maar dat ze veel waardevolle informatie hebben gekregen. Eén van de deelnemers gaf aan: “We weten nu dat je in Nederland niet zomaar antibiotica krijgt. Hier wacht de dokter vaak of het over gaat en zegt dat je paracetamol moet nemen.” Een andere deelnemer zei dat het goed is om te weten dat je in Nederland niet midden in de nacht je muziek hard aan hoort te hebben. In Eritrea was dat geen probleem, hier krijg je dan ruzie met de buren.

Wethouder Gerrit Knol reikte de participatieverklaringen uit. “Ongeveer twee keer per jaar organiseren we deze participatieverklaringstrajecten. Hoewel het een verplicht onderdeel is van het inburgeringsexamen, hopen we dat we op deze manier statushouders kunnen aanmoedigen om snel mee te doen in de samenleving. Het is belangrijk om actief te zijn, of dit nu in een voetbalvereniging is, op scholen, in de kerk. Doe mee en voel je welkom!”

 

 

Gepubliceerd door Erik Driessen
Van Dijk Containers 500