Al 15 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
20 februari 2019
Agenda
Leap studio

Ingezonden: zorgen om zondagsrust

Geplaatst op: 9 juli 2018

Geruisloos varen de beurtschepen, turfschepen, tjalken, kustvaarders de riviermonding. De vuurtoren van Kragenburg is voor duizenden schippers een vertrouwd baken in zee aan één van de drukst bevaren scheepsvaartroutes. Het baken is onderdeel van de overtuiginging van een handjevol notabelen uit Zwolle. Zwolle moet de derde zeehaven van Nederland worden.

Om Zwolle bereikbaar te maken en houden is een plan nodig. We zijn halverwege de 19de eeuw. Ingeneur B.P.G. van Diggelen weet het.  Onder zijn leiding worden twee strekdammen aanlegt in het Zwolse Diep. Op een kunstmatig opgeworpen terp in de Zuiderzee wordt Kraggenburg gebouwd. Een lichtwachterswoning met vluchthaven in zee. Het eindpunt van de zuiderkrib. Vanaf Genemuiden zo’n vijf kilometer de zee in.

De werken in de Zuiderzee zijn kostbaar en de maatschappij verhaalde de kosten op de schippers door het heffen van tolgelden. Een ketting over het Zwartewater is het hulpmiddel om tol te innen. Een belemmering voor de scheepsvaart. Schippers organiseren protestvergaderingen. De klachtenstroom bereikt zelfs het parlement. De klacht over de ketting is het onderwerp van één van de eerste parlementaire enquêtes.

De  ketting is verdwenen, evenals het dagelijks getij van 20 centimeter. Schepen varen geruisloos 24/7. Over  de gereconstueerde Greentebrug spoeden mensen naar de kerken. Het klokgelui, tweede luiden, vangt aan. Klokken met de namen Jozef en Maria van de nieuwste kerk vragen de aandacht. Het is 9 juli 2018, 15:15. Zondag.

Een grote schrik vervult hen die buiten zijn. Ongehoord. Een hels kabaal schalmt dwars door alles heen. Vogels stoppen hun gezang. Wie zijn het die met opwekkingsliederen de juiste stemming pogen te bereiken? Respectloos, zonder rekening te houden met anderen. Het mogen wel stokdoven betreffen, zo hard het geluid over het normaal zo rustig Genemuiden reikt.

Het geluid sterft weg. Hoe de dieren het verwerken, nabij het Vogeleiland, is mij onbekend. Een stiltegebied. Dat het een schip betreft, De Nirvana uit Zwolle, doet zomaar een plan oprijzen. Is het reeël om na de Kaaibrug en de Greentebrug een nieuw reconstructieplan op te zetten?

Op de afbeelding staat een reconstructie van de Ketting. Ter bevordering van het historisch besef en behoud van de zondagsrust.

De politiek is aan zet.

Is getypt,
Aart van der Vlist,
namens meerdere inwoners van Genemuiden.

Bron: “Kraggenburg en de vaarweg van Zwolle naar zee” geschreven door Aaldert Pol en Gerrit van Hezel. ISBN 90-6697-114-2

Gepubliceerd door Enrico Kolk

11 thoughts on “Ingezonden: zorgen om zondagsrust

 1. Esther schreef:

  Klopt afgelopen zondag liepen wij bij het Haventje en daar vaarde een ‘partyboot’ langs het stilte gebied en vogeleiland met mega veel kabaal/muziek dat wij dachten moet dat nu…..

 2. J. Bijlaar schreef:

  Als dit schip met muziek al als aantasting van de zondagsrust wordt gezien, hoe moet het elders in den lande waar zondag aan zondag festiviteiten zijn dan wel niet heten? Ik denk dat je nog blij mag zijn dat het opwekkingsliederen waren en geen anti-Christelijk kabaal.
  Hier past een open gesprek met begrip voor elkaars standpunten (en natuurlijk handhaving van de geluidsnormen) beter dan een naar mijn mening nogal vergezocht plan over een ketting (waar bovendien de (on)nodige spel- en taalfouten in staan).

 3. Liesbeth Tuinman schreef:

  Ik vind de opmerkingen over klok gelui onzin door de weeks luiden er ook klokken
  Een schip met zoveel geluidsoverlast dat je het binnen kunt horen en er zelfs wakker van word vind ik pas echt te ver gaan! Op wat voor dag dan ook

 4. Jeroen schreef:

  Uit de reacties blijkt dat de ene er last van heeft, de ander niet en weer een volgende heeft last van de klokken op zondag. Ook wordt er op zo’n moment weer onnodig hard tegen de kerk geschopt. Uit een eerdere reactie blijkt echter dat de politie gebeld moet worden als deze situatie zich weer voordoet. Hieruit blijkt maar weer dat de politie dit serieus neemt en dat het gewoon niet normaal is dat men op zondag, maar ook op bijv. vrijdag of zaterdag, rondvaart met zo’n enorm kabaal dat kilometers ver nog te horen is.

 5. Sander schreef:

  Waarom wil 20% van de Genemuidenaren de wetten opleggen aan 80%? Omgekeerd gebeurd dit ook niet.
  Respect tonen is het toverwoord, nu nog in de praktijk brengen en leefbaar met elkaar omgaan!

 6. visscher schreef:

  Moeten we nou allemaal naar de pijpenstrootje dansen naar onze kerk gangen laat iedereen in zijn waarde er is al zo weinig te doen hier alles word verboden als we zo daar gaan kijk eens in de spiegel voor je wat zegt we leven in een democratisch land

 7. Jaap schreef:

  En maar klagen ,als de klokken luiden zeg men niks.
  Jaap

 8. meidert schreef:

  Steek de hand eerst eens in eigen boezem, kijk dan pas naar een ander,
  Wat denken jullie van de genemuider jeugd die zaterdagavond cq zondagmorgen vroeg, zo uit de kroeg in hun bolides door genemuiden scheuren met de stereo op maximaal

 9. Ria schreef:

  Zojuist contact gehad met politie, zijl eggen nu contact met partyschip en dringen aan op vooral melden: 0900 8844

 10. Ria schreef:

  Niet alleen op zondag is mij deze herrieboot een doorn in het oog (oor). Wonend aan het Zwartewater hoor ik dit schip regelmatig voorbij komen. Met mooi weer met zijn allen aan dek, met geluid op volle sterkte. Ik vind het zeer ergerlijk, en ga binnenkort eens na of ze in overtreding zijn. Zo niet, dan wordt het: “Niet ergeren, maar verwonderen….”

 11. Jeroen Eenkhoorn schreef:

  Inderdaad was het een vreemde gewaarwording,…een boot vol met feestende mensen met muziek die echt oorverdovend was. Een ketting lijkt mij te ver gaan, een politiebootje was toch genoeg geweest? De politie had namelijk hen erop kunnen wijzen dat meer dan het maximum aan db’s was bereikt en dat men i.v.m. de openbare orde én de zondagsrust, de muziek wat zachter moest doen.

Comments are closed.