Al 15 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
19 februari 2019
Agenda
Leap studio

Koeien blijven op stal door de warmte

Geplaatst op: 3 augustus 2018

Koel op stal. Tekst en foto's Joke Veldman

Als je over de dijk van Cellemuiden naar Hasselt rijdt dan kom je na het bord ‘ einde bebouwde kom ‘ bij de eerste boerderij aan en die is van Albert en Alie Tuin. 

De koeien stonden nog op stal en al was het nog erg vroeg ik besloot toch even een kijkje te nemen hoe het daar met de hitte ging. Albert kwam al aan lopen door de enorme stal en hij vertelde dat “sinds gisteren de koeien op stal bleven”. In de stal was het toch al snel een graad of 6 koeler ( als je dat zo kunt noemen met deze temperatuur) en dat was voor de koeien toch wel aangenamer. “Een paar dagen geleden nog gingen ze na het melken het land weer in maar rond half tien stonden ze allemaal weer bij het hek want wilde graag naar binnen”.

Bij het voer worden ze ook bijgevoerd met ‘kuilvoer’: dat is eigenlijk de ‘wintervoorraad’maar dat is genoeg op voorraad dus daarover maakt Albert zich geen zorgen. “En uiteindelijk gaat het vast wel weer eens regenen, dus dan gaan ze weer gewoon lekker naar buiten”, zegt hij.

Nu binnen is het heerlijk koel liggen in de stal en af en toe even onder de ‘massageborstel’ door, iets waar ze zo te zien niet genoeg van kunnen krijgen. Als de ruim 120 melkkoeien naar de mooie ‘melkafdeling’ gaan dan krijgen ze allemaal bix terwijl ze daar staan en dat gaat met een soort ‘chip’ langs een apparaat en die geeft precies aan de hoeveelheid wat desbetreffende koe mag hebben.

Ongeveer 100 koeien worden er per uur gemolken en geven 11.000 liter per drie dagen. Albert doet dat samen met zijn zoon Arie die kort geleden is getrouwd en ook naast de boerderij woont. Ze hebben zelfs op de boerderij een soort van ‘ploegendienst’. Albert melkt in de morgen en Arie in de avond mooi teamwork dus!

Ook komen er wel schoolklassen een kijkje nemen en daar hebben ze natuurlijk een ‘nepkoe’ voor, want er moet wel even geoefend worden met ‘ouderwets’ melken natuurlijk.

Ik hoor wel eens zeggen dat ‘boeren altijd klagen’ ! Nou deze boer in ieder geval niet en ook de koeien klagen niet die hebben het prima met deze mooie stal waar het lekker door kan waaien. Denk dat wij momenteel meer klagen over de hitte , maar het gaat vast een keer regenen en dan is iedereen weer tevreden.

Gepubliceerd door Joke Veldman