Al 20 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
25 april 2024 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

Bijzondere ‘muzikale’ presentatie in Historisch Centrum

Geplaatst op: 17 augustus 2018

Op D.V. zaterdag 8 september is weer de jaarlijkse  Open Monumentendag. Een tijdje geleden is een tipje van de sluier opgelicht van de activiteiten die het comite Open Monumentendag in samenwerking met de Stichting Vrienden van Oud Genemuiden organiseert.

In het museum het Historisch Centrum Genemuiden wordt een bijzonder monument van gemeenschapszin voor het voetlicht gehaald, namelijk de vocale en muzikale erfenis, die nog springlevend is. In het museum is dan een terugblik en presentatie te zien van oude en oudere zang- en muziekverenigingen. Foto’s, vaandels en zelfs een uniform van ‘Ons Genoegen’ kan bekeken worden. Ook krijgen de plaatselijke kerkorgels en de toonaangevende organisten een plaats.
Vanaf Open monumentendag en vervolgens op Eikoerei is deze expositie te bezichtigen en ook op alle andere zaterdagmiddagen van 14.00 tot 17.00 uur tot en met de Biestemærk.

Op vrijdag vóór Open Monumentendag is het de bedoeling dat het oude torenuurwerk uit de Grote Kerk ‘s middags officieel in gebruik zal worden genomen en in bedrijf wordt gesteld. Het is dan in oude luister hersteld. Het uurwerk mag met recht een monument van onze plaats genoemd worden. De volgende dag, zaterdag 8 september, is vanaf 10.00 uur ‘t Olde Staduus geopend en kunt u het torenuurwerk zien en bewonderen. Ook gaan dan leden van de Taalkrink verhalen voorlezen, die betrekking hebben op tijd en geschiedenis.
Na de Biestemærk komt er in het Historisch Centrum Genemuiden een expositie over ‘Het verhaal van de Sint Nicolaaskerk’, onder andere van de restauratie van het Zwier van Dijk-orgel van de Hervormde Kerk.

Gepubliceerd door Erik Driessen
Van Dijk Containers 500