Al 20 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
20 april 2024 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

Wandelen, rennend en fietsend Italiaanse cols op

Geplaatst op: 1 september 2018

Een deel van dit team verblijft de komende week in de Italiaanse Alpen

Zes wielrenners, twee wandelaars en vier hardlopers uit Genemuiden reizen komende week als Team Forza4Sam af naar Noord-Italië. Daar beklimmen ze elke dag een berg. Harmen Brouwer neemt er dinsdag zelfs drie op één dag voor zijn rekening. Dan staat namelijk de tocht ‘het Sammetje’ op het programma, genoemd naar zijn overleden zoontje Sam. Ook Rob van Stal en Imko Postma fietsen de drie cols op. De opbrengst van de week is voor de stichting Energy4All. In gesprek met wielrenster Esther Fuite, hardloper Martin Bakker en wandelaarster Inge Boender.

“Ik had nog nooit op een racefiets gezeten…”, lacht Esther Fuite als ze over de expeditie begint. Ondertussen heeft ze er de nodige kilometers opzitten en heeft ze ook Nederlandse hoogtemeters op de Holterberg en de Postbank gemaakt. De Stelvio, Gavia en Mortirolo zijn echter van andere orde, weet ze. “Ik heb getraind op de fiets van een tante en die was eigenlijk net niet op mijn maat, waardoor ik wat blessures heb opgelopen. Toch denk ik wel dat ik er klaar voor ben, maar zwaar gaat het zeker worden.”

Ook Martin Bakker is geen ervaren hardloper. Twee jaar terug begon hij ‘iets te fanatiek’ met de loopsport. “Iedereen zegt dat je voorzichtig moet beginnen, maar blijkbaar moet je dat toch zelf ervaren. Vorig jaar liep ik daardoor een knieblessure op. Dit voorjaar ben ik weer begonnen en dat gaat tot nu toe goed”, vertelt Bakker, die eerder als supporter mee was naar het evenement in Italië. “’Niks voor mij’, dacht ik toen nog, maar een paar jaar later sta jezelf aan de start.”

Inge Boender was ook eerder mee als supporter en liep bovendien al eerder de Alpenreuzen op. “Samen met mijn zus Ilona heb ik de beklimmingen toen gedaan. Zwaar, maar we hadden prachtig weer. Ik kijk nu toch wat gespannen naar de voorspellingen, want lopen in de sneeuw of mist lijkt me minder. Het is in ieder geval een prachtig evenement. Mensen voelen zich enorm met elkaar verbonden, omdat ze allemaal hetzelfde hebben meegemaakt of iemand kennen die aan de ziekte lijdt.”

Want Energy4All staat in het teken van de betrekkelijk zeldzame ziekte, waaraan Sam en Matthias Brouwer leden. De ouders Harmen en Ilona zetten zich al jarenlang in voor de stichting en deden meerdere malen mee aan het evenement. Helaas is Ilona dit jaar door een hernia uitgeschakeld. “Het is heel knap dat Harmen en Ilona uit zoveel verdriet iets positiefs kunnen halen. Mooi dat we daar op deze manier een bijdrage aan kunnen leveren. Als familie hebben we ons vaak heel machteloos gevoel en nu kun je tenminste iets doen”, zegt Martin Bakker.

In totaal gaan ongeveer tachtig mensen fietsend, lopend of hardlopend de drie bergen op. Die beklimmingen zijn donderdag, vrijdag en zaterdag. Dinsdag is dus het Sammetje. De deelnemers laten zich sponsoren om geld op te halen voor onderzoek naar de ziekte. Een bijdrage leveren kan via:

https://www.pifworld.com/nl/groups/9_cf1DWGgHI/profile/about

Gepubliceerd door Erik Driessen
Van Dijk Containers 500