Al 15 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
27 mei 2019
Agenda
Van Dijk Sociaal (tijdelijk)

In het weekeinde rockgitarist, doordeweeks kunstschilder

Geplaatst op: 12 september 2018

“Ik was het alweer vergeten, maar had toevallig mijn telefoon in de hand”, zegt Erik Neimeijer woensdagavond exact om 20.00 uur. De gitarist van rockband Bökkers pakte vorig jaar het schilder penseel op en maakt daarmee razendsnel naam. Vrijdagavond opent hij een expositie met eigen werk in d’ Overtoom en dus hangt Genemuiden Actueel aan de lijn.

“Ik had altijd het gevoel dat ik wel kon schilderen en vorig jaar was het moment om echt te beginnen. ‘Dan moet je het meteen goed doen’, zei mijn vrouw. Daarom huurde ik een atelier, hoewel ik nog nooit een kwast in de handen had gehad. Dat klinkt op het arrogante af natuurlijk, maar ik vind het geweldig om te doen. ’s Ochtends rij ik van huis weg, dan ga ik urenlang schilderen en als ik tevreden ben, rijd ik weer naar huis. Langzamerhand wordt het werk beter en ontwikkel ik ook een eigen stijl.’

En dat blijft niet onopgemerkt, want voor een beginnend schilder heeft Neimeijer al een indrukwekkend aantal exposities op zijn naam staan. Of hij een uitzonderlijk talent is? “Haha, ik heb het netwerk mee. Ik zit al jaren in de muziek en dan ontmoet je allerlei mensen. Het is makkelijker om te exposeren als je gitarist bent van een bekende band dan dat je een nobody bent. En ik ken mensen bij de krant. Die schrijven een stukje en daar komt dan weer een expositie uit. En zo langzamerhand begint het werk nog te verkopen ook en daarvan word ik dan weer fanatieker.”

En fanatiek is Neimeijer sowieso al. Hij is geen man van op de lauweren rusten. “Met Bökkers gaat het echt goed, we spelen elk weekeinde en zijn het hele jaar al volgeboekt. Ik heb altijd gedacht dat ik de hele dag in een hangmat zou liggen als ik van de muziek zou kunnen leven, maar ik ben er achter dat ik daarvoor toch de persoon niet ben. In het weekeinde ben ik muzikant, doordeweeks schilder ik. Die combinatie is ideaal.”

Het zijn wel totaal verschillende werelden, heeft hij ontdekt. “Het is wat anders als je een zaal met duizend man op de kop moet krijgen dan dat je in je eentje staat te schilderen. Een optreden met Bökkers kost enorm veel energie, echt, aan het einde van een avond ben je helemaal kapot. Met schilderen kom ik weer tot rust. Of ik nou helemaal in balans ben? Nou, dat nou ook weer niet, want ik kan gerust wakker liggen als ik nog niet tevreden ben over een kleur blauw op het doek. Maar als dat je belangrijkste reden is om wakker te liggen, mag je niet klagen.”

Vrijdagavond speelt hij met Bökkers in het Twentse Tubbergen, daarvoor is hij dus aanwezig in Genemuiden. “Ik heb lang in Zwolle gewoond en dan ken je Genemuiden natuurlijk ook. Verder heb ik er geen band mee. Mientje van d’ Overtoom benaderden mij via Facebook en daar ben ik blij verrast mee. We gaan het meemaken vrijdag.”

Gepubliceerd door Erik Driessen