Al 20 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
29 maart 2024 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

Indrukwekkende reis Agnieten-leerlingen

Geplaatst op: 17 september 2018

Klas 4 van het Agnieten College heeft een indrukwekkende studiereis naar Polen gemaakt. Auschwitz heeft toch wel de meeste indruk gemaakt blijkt uit de gesprekken met leerlingen op de terugreis naar Zwartsluis. Ze geven toe dat ze het vooraf best wel spannend vonden, maar hadden het niet willen missen. Het bezoek aan de zoutmijn Wieliczka en de binnenstad van Krakau vonden ze ook geweldig.  

Auschwitz I ziet er anders uit dan leerlingen verwachten. In de oude Poolse legerkazerne zijn verschillende exposities te zien. In groepen lopen de leerlingen van het Agnieten College onder begeleiding van docenten en gidsen door het voormalige concentratiekamp.  De poort met ‘Arbeit macht frei’ herkennen ze uit de geschiedenisboeken en films.

Na een korte pauze brengt de bus het gezelschap naar Birkenau.  Auschwitz II is een stuk groter. Het uitgestrekte kamp ligt in een moerassig gebied met prikkeldraad er omheen. De leerlingen lopen langs de treinsporen die het kamp in leiden en staan op het perron waar de selectie plaats vond. In stilte lopen ze de route die duizenden afgelegd hebben op weg naar de gaskamers. Hier zijn alleen de ruïnes nog van te zien. Auschwitz is nu geen ontastbaar, ongrijpbaar ding meer, maar een plek waar ze echt zijn geweest.

Woensdag is een drukke dag. Een stadswandeling, bezoek aan de fabriek van Schindler en een wandeling van 3 km diep onder de grond in de zoutmijnen. Aan het eind van de dag staat er 15 km op de teller en kunnen de leerlingen bijkomen in de binnenstad van Krakau. De Poolse keuken vinden de leerlingen maar niets. De kookkunsten van de ouders worden duidelijk beter gewaardeerd blijkt uit de gesprekken tussen de leerlingen onderling.

Op de laatste dag hebben de leerlingen tijd om souvenirs in te slaan. Cadeautjes voor oma’s, ouders en broertjes en zusjes worden ingeslagen.

Gepubliceerd door Erik Driessen
Van Dijk Containers 500