Al 20 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
29 maart 2024 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

Mogelijke fundering Sacristie gevonden bij Grote kerk

Geplaatst op: 8 oktober 2018

tekst en foto's: Erik Eenkhoorn

Maandag is er bij de Grote of St. Nicolaaskerk begonnen met het archeologisch onderzoek, als 1 van de drie delen in het verhaal van de St. Nicolaaskerk waarbij ook de orgelrestauratie en het opknappen van het consistoriemeubilair behoren. Al vroeg begon een team uit Zwolle met graven en stuitte al snel op een aantal verrassingen.

Tijdens het graven stuitte men op een fundering. En iets naast de fundering kwamen de archeologen een aantal stoffelijke overschotten tegen. “Vroeger werden de mensen met hun gezicht naar het oosten begraven. Dat heeft ermee te maken dat Israël naar het oosten ligt en dan kijken de mensen op de jongste dag (de dag dat Jezus terugkomt) met het gezicht naar Israël”,  zo vertelt Henk Beens, stadshistoricus. Michael Klomp, archeoloog vult aan: “De priesters lagen juist met het gezicht de andere kant op. Dat komt omdat priesters dan met het gezicht naar de mensen kijken, omdat hij de leraar was van de mensen vanuit zijn functie”.

Aan de linkerkant van de muur wordt verder gegraven en stuit men op een tweede fundering onder de eerste, witte fundering. Het is twijfelachtig waar deze fundering voor gediend heeft. “De huidige kerk is op de funderingen van de vorige kerk gebouwd”, vertelt Beens. “Ik denk dat dit de sacristie was”. (sacristie is de plek waar de priester het tafelzilver bewaarde. red.) Maar na een half uur verder graven stuiten ze in de hoek van de fundering op resten van stoffelijke overschotten. “Dit soort dingen zie je wel meer”, zegt Klomp. “Je hebt kans dat er wel resten van 250 skeletten op zulke plekken liggen”. De archeologen verzamelen de resten netjes en het wordt na het onderzoek weer netjes teruggelegd.

“Maar dan kan het ook wel eens het kegelhuisje, een soort lijkenhuisje, geweest zijn in plaats van de sacristie. Juist omdat hier zoveel resten liggen”, zegt Beens. “Ik weet niet of we er ooit nog achterkomen…”

 

Gepubliceerd door Erik Eenkhoorn
Van Dijk Containers 500