Al 20 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
28 maart 2024 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

Afscheid van een kwartet Sportclub-cracks

Geplaatst op: 15 oktober 2018

Foto's Helmich Lubberts

De stofzuiger, de aanjager, de sluitpost en de man met misschien wel de mooiste ‘lange bal’ uit het Sportclub-verleden in de benen. Robert Boes, Jacco Riemens, Albert Flier en Erik Rotman namen maandagavond afscheid van Sportclub Genemuiden. Dat gebeurde traditioneel op ‘biestemerkeumpien’ in het gezelschap van een groot aantal spelers uit het rijke verleden van Sportclub Genemuiden.

Ruim voor de wedstrijd liepen ze alweer rond op Sportpark de Wetering: de Gerry Hamstra’s en Richard Karrenbelten. Of de Yves Heskampen en Anton Bijkers. Jaarlijks komen ze voor deze avond naar Genemuiden om de ene keer wat meer en de andere keer wat minder cracks uit te zwaaien. Dit keer waren dat er vier, en beslist niet de minsten. Boes, Riemens, Flier en Rotman zijn zonder meer belangrijke schakels geweest in het Sportclub Genemuiden van pakweg de laatste twee decennia. Spelers die hun hart en ziel in het voetbal gooiden en daardoor mooie successen mochten oogsten.

De meeste wedstrijden heeft Albert Flier op zijn naam staan. Hij kwam in een ver verleden over van Cambuur en stond daarna bijna vijfhonderd duels onder de lat bij Genemuiden. Berend van Lente, ook al een afscheidnemer, herinnerde hem onder meer aan een doelpunt tegen Excelsior ’31. Geen bal die hij uit zijn eigen net mocht vissen, maar een doelpunt waarvoor een beetje spits zich niet hoeft te schamen. “Onvergetelijk….”, aldus Van Lente. Hij had opgeteld dat Erik Rotman tot 312 wedstrijden in het eerste van Genemuiden kwam. De Kampenaar kwam over van PEC Zwolle en maakte indruk met zijn meesterlijke balbehandeling. Hij is ook de enige van de afscheidnemers die zijn voetbalschoenen nog in het vet zet: Rotman speelt nu bij DOS Kampen, de club waar hij ook is begonnen.

Jacco Riemens stopte aan het einde van het afgelopen seizoen noodgedwongen met voetballen. Hij debuteerde op 17-jarige leeftijd tijdens een bekerduel bij FC Meppel. Van Lente had de krantenartikelen uit die tijd opgezocht en las daarin dat met de komst van Riemens er meer ‘diepgang en gogme’ in het veld kwam. In 301 wedstrijden kwam Riemens tot zeventig doelpunten.

Veel minder doelpuntrijk was Robert Boes. De keren dat hij in 297 wedstrijden een bal afpakte zijn echter niet te tellen en misschien wel net zo cruciaal geweest als de doelpunten van al die vermaarde spitsen. “Een stofzuiger pur sang. Jammer dat je de driehonderd wedstrijden niet haalde”, aldus Van Lente, vlak voordat alle cracks het een uur lang tegen Sportclub Genemuiden opnamen. De een een grammetje extra meezeulend, de ander topfit en de ander nog op redelijk niveau actief. Desondanks bleek ‘het eerste’ met 6-2 te sterk.

Hoogtepunt van de wedstrijd de 6-1 van Erik Rotman: vanaf een meter of 20 meter de bal feilloos achter Eser Elmali knallen.

Gepubliceerd door Erik Driessen
Van Dijk Containers 500