Al 20 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
25 april 2024 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

De zon als vriend en vijand

Geplaatst op: 16 oktober 2018

Aan de overkant van de pont vormt zich een lange rij auto’s. Geen automobilisten die vanwege werkzaamheden bij Hasselt omrijden, maar bezoekers van de Biestemerk. En een groot deel is verstandig: niet de pont over met de vierwieler maar die aan de overkant laten staan en te voet de pont over. Parkeren in Genemuiden tijdens de Biestemerk is immers geen garantie op succes.

Het weer is dat wel. Zelden zal het om 08.30 uur in de ochtend op een derde dinsdag in oktober al zo aangenaam zijn geweest. Geen gure wind, geen miezerregen, maar een zeldzaam fraai weer. “Toch hoop ik dat er geen zon komt…”, zegt een marktkoopman aan de Westerkaai. Die heeft waren bij zich die niet direct beter worden van temperaturen boven de 25 graden. Het is ijdele hoop blijkt niet veel later: de zon schijnt uitbundig.

De meeste andere kooplui en deelnemers aan de Biestemerk zijn er maar wat blij mee. “Beter dan regen…”, zegt Eef Oosterbroek bij ’t Olde Staduus. Andere medewerkers installeren daar een tafel met eigengemaakte advocaat. Een lekkernij op de Biestemerk, zoals de oliebollen dat ook zijn. Ongekend hoeveel bestellingen er al ver voor 9 uur van eigenaar verwisselen.

Langzaam wordt het dan ook drukker op de Biestemerk. Uit alle hoeken wandelen mensen het parcours van de kramen op, al ver voordat het kermisgedruis begint. Ze hebben een mooie en gevarieerd aanbod voor zich. Van Genemuider goede doelen die hopen op steun tot de bekende markthandelaren met telefoons, kleding en speelgoed. En natuurlijk zijn de winkels ook allemaal open. Vaak hebben ze ook een kraampje voor de deur, zoals Fennie van Fennie Jo aan de Markt. “Dit is natuurlijk altijd een goede verkoopdag”, zegt ze. Maar ook zij heeft geen idee wat de temperaturen betekenen voor de Biestemerk.

Gepubliceerd door Erik Driessen
Van Dijk Containers 500