Al 20 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
29 maart 2024 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

Rechtse rakker (column Wim Rietman)

Geplaatst op: 20 oktober 2018

“Jij bent een behoorlijke rechtse rakker”, beet de man me plotseling toe. Hij trok daarbij een gezicht alsof hij ineens een heel zuur snoepje had kapotgebeten. En dat terwijl ik hem alleen maar een korte opsomming gegeven had van dingen die in mijn ogen behoorlijk fout gaan in Nederland.

We waren met elkaar in gesprek geraakt in een wachtruimte waar ik een praatje maken prefereerde boven het dom voor me uit zitten staren. Per toeval was de aanvankelijk gemoedelijke conversatie op ons immigratiebeleid beland. Daarover had en heb ik een duidelijke mening en de feiten geven me helaas geen aanleiding om die snel te gaan veranderen.

Ik ben van mening dat we mensen die voor geweld op de vlucht zijn moeten helpen. Maar dat betekent niet dat we ons land moeten laten verkwanselen.

Ik gaf de man met wie ik een gesprek was aangeknoopt een korte opsomming.

In Capelle aan de IJssel werd onlangs een project opgezet waar 10 Syrische vluchtelingen in twee jaar tijd zouden worden opgeleid tot volwaardige bouwvakkers. Na amper een week tijd kwam het tiental niet meer opdagen. Veertig uren werken per week was toch echt teveel van het goede. Zelfs als je moet vluchten voor je leven en je met alle egards wordt opgevangen, blijven er natuurlijk grenzen zitten aan wat je van een mens kunt verlangen.

Onder de erbarmelijke omstandigheden waarin je in dit land moet werken zou je als vluchteling overwegen om het eerste de beste vliegtuig terug naar Aleppo te nemen.

Honderden Poolse arbeidsmigranten namen in de afgelopen maanden zelf ontslag, maar vroegen desondanks een WW-uitkering aan. Onze landelijke trots – het UWV – honoreert deze onterechte aanvragen braaf en betaalt deze mensen voor niks doen keurig uit. Nu dit wangedrag eindelijk aan het licht gekomen is, waag ik het te betwijfelen of er iemand in Den Haag te vinden is die dit geld gaat terugvorderen. Om nog maar te zwijgen over de mijns inziens terechte gedachtegang om de betrokkenen wegens oplichting te veroordelen.

Eenmaal op stoom diepte ik zonder moeite nog een aantal feiten op ter ondersteuning van mijn wellicht foute, maar desondanks oprechte mening.

Ik erger me kapot aan zogenaamde vluchtelingen uit Eritrea. Ze krijgen een status in ons land en gaan vervolgens op vakantie in hun geboorteland. Als je het al niet bent dan zou je hier cynisch van worden, toch?

Uit cijfers blijkt dat van alle statushouders die al 3 jaar in Nederland zijn er slechts 15% een baan heeft. De rest heeft een uitkering en wordt aan alle kanten verzorgd. Deze mensen denken waarschijnlijk dat ze in luilekkerland zijn beland. Dat kun je ze nog niet eens kwalijk nemen.  We moeten echter wel beseffen dat wanneer we deze groep in een tijd van absolute hoogconjunctuur niet aan het werk krijgen dit straks als het weer een heel stuk minder zal gaan wel een utopische gedachte gaat worden. En men mag dat een Trumpiaanse denkwijze vinden, maar ik vind dat voor alle Nederlanders die met hard werken net de touwtjes aan elkaar kunnen knopen een lastig te verteren zaak.

“Dus jij vindt me een rechtse rakker?”, reageerde ik uiteindelijk op de constatering van mijn gesprekspartner. “Voor mij is krom, krom. En recht, recht. Ook als dat rechts is”.

Gepubliceerd door Erik Driessen
Van Dijk Containers 500