Al 20 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
25 april 2024 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

Nieuwe praktijk voor psychosociale therapie

Geplaatst op: 22 oktober 2018

Foto: Jan Mateboer

“Waarom doe ik zoals ik doe?” Dat is een vraag die veel mensen zichzelf misschien weleens stellen. Klarisse Broer-Altena startte onlangs met haar praktijk voor psychosociale therapie, om juist op die vraag antwoord te kunnen vinden. ‘Bij Klarisse’ is de naam van haar praktijk, die ze in de achtertuin van haar woning aan de Achterweg heeft.

Klarisse begon 4 jaar geleden aan de opleiding tot psychosociaal therapeut. Dat wil ze nu in Genemuiden in praktijk brengen. “Hier rust best wel een taboe op psychische problemen”, erkent ze. “Maar ik hoor van mensen dat ze dit juist missen in Genemuiden.”

Therapie is vooral bedoeld voor mensen die stress, spanning, depressie of trauma’s ervaren. “Als je bijvoorbeeld geen gezonde relaties kan onderhouden, steeds over je eigen grens heen gaat of een negatief zelfbeeld hebt. Kortom: Als je met jezelf in de knoop zit.”

“Ik gebruik verschillende vormen van therapie. Je praat dan bijvoorbeeld aan de hand van poppetjes of dieren over hoe je situatie is. Maar het is vooral een gesprekstherapie, bedoeld om naar je eigen gevoel te gaan.”

Want dat kan weleens een ‘gevangenis’ zijn, legt Klarisse uit. “Ik werk veel vanuit de transactionele analyse, dat gaat uit van ouder, volwassene en kind.  Als kind krijg je boodschappen mee van je ouders. Je wilt eigenlijk niks liever dan de glimlach van je ouders zien en daarom ga je gedrag vertonen wat daarvoor zorgt. In je verdere leven kun je dat leven doorzetten, onbewust neem je dat mee. Dat kan opbreken, omdat het niet bij jezelf past, bij je authentieke ik. Eigenlijk leef je dan een beetje in een gevangenis.”

Hoewel dat soms een stukje rust kan geven, is het volgens Klarisse toch beter om daaruit te komen. “Als je wel vanuit jezelf leeft, word je zoals God je bedoelt heeft. Eigenlijk wil God niks liever dan dat je bent zoals Hij je geschapen heeft. Net als een boom: een perenboom brengt peren voort en geen appels.”

Mensen willen zich graag conformeren aan de omgeving.  Samen met de cliënt ga je dan op zoek waar dat vandaan komt. Het zit bijvoorbeeld in de basisovertuiging, dat is eigenlijk het fundament waar je je huis op bouwt.” Zo’n proces vereist ‘lef’. “In zo’n proces kom je veel reuzen tegen op je weg. Het is super eng, want je weet niet waar je naartoe gaat. Ik wil graag met mijn cliënten een stukje meelopen naar zelfstandigheid.”

Gepubliceerd door Enrico Kolk
Van Dijk Containers 500