Contact formulier  |  info@genemuidenactueel.nl  |  RSS  |  Twitter  |  Mobiel  |  Red.
>> Nieuws:kunst en kultuur
maandag 22 september 2014
13e Jaargang... Update:
Boek over de Genemuider Kraeigiens
donderdag 18-09-2014
foto: © Lytsa Post

GENEMUIDEN - (door Lytsa Post)

Waar de naam ‘Jan de Kraaie’ vandaan komt, is Jan Altena Hzn (72) uit Hardenberg nog steeds een raadsel. Wel heeft hij met het schrijven van Het Kraaienboek, over zijn opa Jan Altena (inderdaad, ‘Jan de Kraaie’) en opoe Maria Beens, veel nieuwe dingen over het echtpaar geleerd. Donderdagmiddag komen een voor een zijn neven en nichten het boekje ophalen bij Altena, die een halfuurtje op het Havenplein in Genemuiden zit. “Doe mij er maar vijf Jan, de kleinkinderen vinden het ook leuk om over onze opa te lezen.” Jochem Pleijsier heeft al een exemplaar in handen: “Mooi boekje, vooral leuk om al die oude foto’s te zien.”

(Advertentie)

GENEMUIDEN - Karst Wensink maakte voor Genemuiden Actueel veel filmopnames. Daarvoor was hij ook jarenlang met zijn camera op pad. Het archief van de overleden Genemuidenaar is bewaard gebleven. Daaruit putten wij nu voor de eerste keer. Beelden vanuit de Overtoom van een evenement die wij niet goed kunnen plaatsen. Iemand enig idee wat dit voor evenement is? Wij horen het graag op redactie@genemuidenactueel.nl Ook beelden van Luiemotte uit 1987.

(Advertentie)

‘Een klein mooi stædtien’

 

 

 

bibliotheek_381

ZWARTEWATERLAND -  

 

 

Er is nog al wat gaande met de streektaal in Nederland. Moest je je vroeger er eigenlijk voor schamen en kon je beter naar een ‘taaldokter’ gaan en zorgen dat je de standaardtaal ging spreken, tegenwoordig zijn mensen er best trots op dat ze een streektaal spreken. Ze strijden ervoor dat de streektaal levend blijft. En ontdekken dat dit nog best een strijd is.

Na de Tweede Wereldoorlog werd de streektaal flink terug gedrongen door onze standaardtaal, het ABN. Er worden hier verschillende oorzaken voor aangewezen: de verstedelijking van het platteland, onze mobiliteit die steeds groter is geworden (we hebben vrienden, familie en werk buiten ons eigen dorp) en de massamedia heeft een steeds grotere betekenis gekregen.

Aan de oproep om ‘het mooiste Gællemuniger woord’ in te leveren is massaal gehoor gegeven. Meer dan 600 woorden werden ingestuurd. Daaruit heeft de Taelkrink een stembiljet samengesteld dat rond 6 september huis-aan-huis verspreid zal worden in Genemuiden.

Nadat alle dubbele woorden én de woorden die bij controle toch gewoon Nederlands bleken te zijn, waren verwijderd, bleven er toch honderden woorden over. Reden voor de Taelkrink om te besluiten  bepaalde categorieën woorden apart te zetten, om er wellicht in een volgende editie van Eikoerei de mooiste uit te kiezen. Het gaat om de categorieën: a) Uitdrukkingen en zegswijzen B) Planten, bloemen en dieren  en C) Scheldwoorden en benamingen (als iepekræssien, groaperd enz.). Deze woorden zult u nu dus niet op het stembiljet aantreffen.

(Advertentie)

Genemuider Kunstschatten
maandag 07-07-2014
Dinsdagavond 15 juli 2014, aanvang 20.00 uur in t Olde Staduus
foto:

Naast de drie prachtige musea  in Genemuiden, het Historisch Centrum Genemuiden (Oudheidkamer),  het Tapijtmuseum en het Stoomgemaal d’ Olde Mesiene, bezitten we in Genemuiden ook een aantal kunstschatten. De meeste met een geschiedenis, waarvan het beslist de moeite waard is om deze te kennen. Ook zijn er in Genemuiden een aantal kunstenaars, die vele prachtige werken maken. Zelfs kent Genemuiden kunstuitlenen.

(Advertentie)

GENEMUIDEN - Historisch Centrum Genemuiden (voorheen de Oudheidskamer) houdt aanstaande zaterdag een stadswandeling door het oude centrum van Genemuiden. Onderweg worden de deelnemers gewezen op talloze bezienswaardigheden, maar ook op kleine details in onze stad, waar men in het dagelijks leven aan voorbij gaat.

Gids tijdens deze tocht is Gezien Westhoff, en ook Co Mateboer zal meewandelen en onderweg verhalen vertellen. De wandeling start om 14.00 uur bij het Historisch Centrum Genemuiden, Hoek 27, en deelname is gratis. Bij terugkomst is in het HCG koffie, thee en fris verkrijgbaar.

(Advertentie)

Stadswandeling vanuit HCG
maandag 05-05-2014

In het kader van de voorjaarsactiviteiten organiseert het Historisch Centrum Genemuiden (voorheen de Oudheidskamer) aanstaande zaterdag 10 mei een stadswandeling door het oude centrum van Genemuiden. Onderweg worden de deelnemers gewezen op talloze bezienswaardigheden, maar ook op kleine details in onze stad, waar men in het dagelijks leven aan voorbij gaat.

Gids tijdens deze tocht is Gezien Westhoff, en ook Co Mateboer zal meewandelen en onderweg verhalen vertellen.

De wandeling start om 14.00 uur bij het Historisch Centrum Genemuiden, Hoek 27, en deelname is gratis. Bij terugkomst is in het HCG koffie, thee en fris verkrijgbaar

Meer nieuws:

« Begin « Vorige pagina      Volgende pagina » Einde »

(Advertentie)

Wie is Online ?..

Nu online: 22 bezoeker(s)
LEDEN LOGIN
Inloggen

(Advertenties)

(Advertentie)

Pagina gegenereerd in 0.0169 s. | Webmaster:Redactie | disclaimer | login