Contact formulier  |  info@genemuidenactueel.nl  |  RSS  |  Twitter  |  Mobiel  |  Red.
>> actueel
zaterdag 20 september 2014
13e Jaargang... Update:

(Advertentie)

Willem van der Haar blijft weg van de emotie
maandag 24-12-2012
'Een voorzitter moet geen clubman zijn'
Willem v/d Haar in zijn woning
foto: Willem v/d Haar in zijn woning © Jannes v/d Berg

(Erik Driessen)

GENEMUIDEN - Willem van der Haar heeft geen emotionele binding met Sportclub Genemuiden. Het klinkt als een merkwaardige uitspraak van een voorzitter, maar zelf vindt hij het juist een voorwaarde voor een hedendaagse preses. "Binnen een voetbalvereniging spelen veel emoties. Een voorzitter moet daar boven staan en weloverwogen besluiten nemen. Als ik emotioneel betrokken raak, komt het niet goed." Naar een voorbeeld hoeft Van der Haar niet lang te zoeken.

Hij hoeft maar naar de positie van zijn club op de ranglijst van de Topklasse te kijken. Elders zouden de geldbuidels in de winterstop rammelen, bij Sportclub Genemuiden blijft de portemonnee vermoedelijk gesloten, hoezeer de achterban om versterkingen schreeuwt. "We kennen allemaal de clubs waar bij teleurstellende resultaten de emotie regeert. Kopen, kopen en kopen en op het einde van het seizoen staan ze nog onderaan, terwijl ze dan diep in de rode cijfers zitten. Voor dat soort beleid wil ik geen verantwoordelijkheid nemen. Dan moet je een andere voorzitter zoeken. Wij hanteren een strenge begrotingsdiscipline, zeker in deze tijd van economische malaise. Je moet er nu al rekening mee houden dat sponsoren afvallen, vind ik. Bovendien: wij geven het geld van onze leden uit hé..."

Van der Haar gaat er daarom niet van uit dat de selectie de komende weken wordt versterkt. Het is ook zoeken naar een speld in de hooiberg, stelt hij. "Je moet maar afwachten of iemand echt een versterking is. Laten we wel zijn: de echt goede spelers zitten niet thuis, terwijl dat wel de categorie is waarin je nu zoekt. Ja, en spelers die terugkeren uit het buitenland. Maar dan krijg je meteen te maken met allemaal mensen die ook wat geld willen verdienen. Met die wereld willen we eigenlijk niets te maken hebben. Dat past ook niet binnen ons beleid. Wij acteren al dertig jaar op het hoogste niveau met voornamelijk eigen jongens en een paar spelers van buiten Genemuiden die echt meerwaarde hebben. De redenen waarom we zo laag staan, weten we precies: we hebben heel veel pech met blessures van niet de minste spelers." Van der Haar investeert daarom liever in de jeugd. Die vormt immers de toekomst.

Een afschuwelijk cliché, maar tegelijkertijd de basis van de visie die Sportclub nooit windeieren heeft gelegd. Continue stromen talenten uit de eigen gelederen door. "Dat is precies de reden waarom Sportclub altijd op hoog niveau blijft spelen. Clubs die degraderen lopen meestal leeg. Mochten wij onverhoopts onder de rode streep staan aan het einde van het seizoen, dan blijft iedereen. Zelfs mannen als Rotman, Lip en Lanjouw hebben dat nu al toegezegd. Ik heb er alle vertrouwen in dat we dan binnen een jaar terug zijn in de Topklasse. Ook organisatorisch hebben we veel geleerd op dit niveau en zijn we veel verder dan andere clubs uit de regio." Hij merkt ook in zijn andere functies wat voor reputatie Sportclub Genemuiden heeft. Als hij voor zijn ontwikkelingswerk in Den Haag komt, is doorgaans de eerste vraag hoe het met de groen-witten gaat. Hij snapt daarom niet waarom de Gemeente Zwartewaterland zijn vereniging zo spaarzaam inzet als promotiemiddel. "Natuurlijk begrijp ik dat DESZ en Olympia voor de gemeente net zo belangrijk zijn, maar met onze promotionele waarde kun je veel meer doen.

Kijk naar DETO, waaraan dit jaar Twenterand is toegevoegd. Het zakenleven ziet de mogelijkheden al jaren, maar de gemeente niet. Zwartewaterland en Sportclub werken op elkaar als een omgekeerde magneet. De wethouder van sport heeft nog nooit een wedstrijd van ons gezien en onze burgemeester loopt ook niet echt warm. Dat vind ik veelzeggend. Natuurlijk heeft dat iets met persoonlijke interesse te maken, maar die had ik zelf ook niet voordat ik voorzitter werd." Hoe lang hij zijn functie nog bekleedt, kan Van der Haar op dit moment nog niet zeggen. De vraag of hij zijn huidige regeerperiode wil verlengen, moet hij komend jaar beantwoorden. Er is twijfel, geeft hij eerlijk toe. "Ik ben de zestig binnen gekomen en wil nog veel doen in mijn leven. Vooral reizen naar Derde Wereld landen vind ik prachtig, terwijl dat lastig is te combineren met mijn werk voor Sportclub Genemuiden. Ik heb de afgelopen jaren onder meer ondernemers in ontwikkelingslanden geholpen.

Die help ik bij de Marketing en Sales bij de verkoop van woningen en andere producten. Ook aardbevingbestendig ontwikkelen, ontwerpen en bouwen boeit me enorm en het past goed bij mijn achtergrond als architect. Diep in mijn hart zou ik daar veel meer mee bezig willen zijn, maar aan de andere kant hou je rekening met je familie en vind ik het werk bij Sportclub ook fantastisch om te doen. Op mijn leeftijd moet je daarom de juiste keuzes maken. Je hebt immers steeds minder tijd om die keuzes nog te kunnen maken." Vervelen hoeft hij zich ook nog lang niet bij Sportclub. Een derde kunstgrasveld is welkom, de tribune is zo langzamerhand aan vervanging toe, veel vrijwilligers met specifieke kennis van zaken worden ouder en het is afwachten hoe de economische crisis voor Sportclub uitpakt. "Mijn grootste zorg zit hem in het dreigende gebrek aan goed kader. Genemuidenaren zijn doeners en niet zozeer leiders. Als we binnen de vereniging tweehonderd mensen nodig hebben voor een grote bekerwedstrijd, vinden we die zonder probleem. De zoektocht naar mensen met leiderscapaciteiten en een visie is veel moeilijker, terwijl die net zo belangrijk zijn.

Zeker als je op het huidige hoge niveau actief wilt blijven." Van der Haar mag zich dan meer 'organisatorisch en zakelijk' dan 'emotioneel' bij Sportclub Genemuiden betrokken voelen, trots is hij zeker op de vereniging. "Wij staan voor saamhorigheid, respect en normen en waarden. Natuurlijk is er bij ons ook wel eens iets aan de hand, maar zoiets als in Almere is bij ons volstrekt ondenkbaar. Daar ben ik van overtuigd. Niet voor niets besteden we heel veel aandacht aan normen en waarden in ons beleid. Wij zijn ons ervan bewust dat we een verlengstuk zijn van de opvoeding. Ouders moeten hun kinderen met een veilig gevoel bij Sportclub kunnen brengen. Wat mij betreft leggen onze trainers een wedstrijd stil als er in het veld zaken gebeuren die niet bij ons passen." Datzelfde gevoel van respect ervaart Van der Haar in zijn woonplaats. Ondanks zijn reizen, keert hij daar graag terug. "Wat ik wel jammer vind is het 'arme' centrum.

Gezellig even een bakje koffie drinken doe je hier niet snel. Aan de andere kant ben ik ook geen kroegganger. Nooit geweest. Ooit woonden wij naast het huidige Schippers Welvaren, wat toen nog bekend stond als 'Gait'. In die woning kwam ik totaal niet tot rust, waardoor ik blij was dat we uiteindelijk aan de Willem de Zwijgerlaan kwamen. Ik stop heel veel energie in het leven. Thuis moet ik rust om me heen hebben om energie te tanken."

 

Gepubliceerd op: maandag 24-12-2012 door Willem Timmerman. 3628 keer gelezen..

reacties:

  • Complimenten voor de lezenswaardige interviews in actueel!
  • Beste Gerrit Bedankt voor u compliment, de redactie wil graag dat er wat te lezen staat op de Stadskrant. Iedereen moet zijn mening kunnen geven, onze redacteuren gaan in het nieuwe jaar meer van deze intervieuws afnemen.
Reageren is slechts toegestaan voor geregistreerde bezoekers.


(Advertentie)

Wie is Online ?..

Nu online: 14 bezoeker(s)
LEDEN LOGIN
Inloggen

(Advertenties)

(Advertentie)

Pagina gegenereerd in 0.0166 s. | Webmaster:Redactie | disclaimer | login