Contact formulier  |  info@genemuidenactueel.nl  |  RSS  |  Twitter  |  Mobiel  |  Red.
>> achtergronden
zondag 21 september 2014
13e Jaargang... Update:

(Advertentie)

'Keet de Kolk is geen zuipkeet'
donderdag 06-12-2012
Pas in voorjaar definitief besluit over subsidie

Door Erik Driessen

HASSELT/GENEMUIDEN - De gemeenteraad hoeft pas in het voorjaar definitief een besluit te nemen over financiële steun aan nieuwbouw van Keet de Kolk. "Pas als Keet de Kolk aan alle gestelde voorwaarden voldoet, gaan we over tot een subsidiebesluit. Dat is dit jaar niet meer haalbaar, waardoor de raad volgend jaar een nieuw besluit moet nemen", stelde wethouder Boshove donderdagavond in de gemeenteraadsvergadering.

Het collegeplan heeft ondertussen tot veel commotie geleid in en ver buiten Genemuiden. Zelfs De Telegraaf besteedde donderdag aandacht aan de gemeentelijke steun aan een volgens de krant 'zuipkeet'. Boshove werpt die term verre van zich. Hij deed donderdag de geschiedenis van de keet nog eens uit de doeken. "De toenmalige Genemuiden heeft destijds met de jongeren de afspraak gemaakt om een gebouw ter beschikking te stellen. Dat leidde tot de oprichting van een vereniging. De naam 'keet' werkt nu tegen de vereniging, want het is helemaal geen keet. Al die jaren hebben de jongeren zich prima aan de afspraken gehouden."

Volgens Boshove ontstond er pas discussie nadat de vereniging meldde dat de accommodatie aan vervanging toe is. Daarvoor klopten ze terecht bij de gemeente aan. "Zowel het gebouw als de ondergrond is ons eigendom en daarom zijn wij ervoor verantwoordelijk dat de veiligheid niet in het gedrang komt. Tot dusver hebben de jongeren bovendien altijd het onderhoud voor hun rekening genomen. In die zin staan we bij ze in het krijt."

Koninklijke Horeca Nederland en kroeguitbater Johan Snel wijzen echter op een oneerlijke concurrentiepositie. Ook vinden ze dat de gemeente zich niet aan het eigen alcoholbeleid houdt, omdat ze een voorziening subsidiëren waar jongeren goedkoop kunnen drinken. De visie van de horeca heeft een aantal partijen aan het twijfelen gebracht, waar ze eerder nog konden leven met een subsidie. Onder meer Arie Speksnijder van de SGP wil inzage in de financiële cijfers van de keet. "Wij hebben uit betrouwbare bron vernomen dat de Keet de afgelopen jaren veel meer winst heeft gemaakt dan eerder is gezegd. Hebben wij dan wel een besluit genomen op basis van de juiste informatie? Kan de Keet zelf de bouw niet bekostigen?", vroeg Speksnijder zich af. Ook CDA, VVD en ChristenUnie kwamen met nieuwe vragen. Gemeentebelangen vindt dat eerder gedane toezeggingen niet teruggedraaid kunnen worden, terwijl volgens de PvdA de raad pas definitief hoeft te beslissen als de Keet aan alle voorwaarden heeft voldaan.

Die laatste visie klopt, zo stelt verantwoordelijk wethouder Boshove. "De Keet moet onder meer een accountantsverklaring overhandigen, zodat wij inzicht hebben in de cijfers, en een bouwvergunning aanvragen. Die zaken duren lang en komen dit jaar niet meer rond. Pas als aan alle voorwaarden is voldaan, hoeven wij een subsidiebesluit te nemen."

Daarbij speelt ook nog veranderend drankbeleid. Straks mag nog slecht alcohol worden verkocht aan jongeren vanaf 18 jaar, terwijl de grens nu nog bij 16 ligt. Boshove verwacht wat dat betreft overigens weinig problemen. "Het bestuur van de Keet denkt serieus na over een oplossing daarvoor. Wellicht komt er een knip in de doelgroepen: 18-plus en 18-min, waarbij aan de laatste doelgroep uiteraard geen drank wordt verstrekt."

Alle partijen toonden zich blij met de antwoorden van Boshove, omdat ze nu in 2013 een meer weloverwogen besluit kunnen nemen.

Gepubliceerd op: donderdag 06-12-2012 door Willem Timmerman. 3376 keer gelezen..

Reageren is slechts toegestaan voor geregistreerde bezoekers.


(Advertentie)

Wie is Online ?..

Nu online: 38 bezoeker(s)
LEDEN LOGIN
Inloggen

(Advertenties)

(Advertentie)

Pagina gegenereerd in 0.0385 s. | Webmaster:Redactie | disclaimer | login