Contact formulier  |  info@genemuidenactueel.nl  |  RSS  |  Twitter  |  Mobiel  |  Red.
>> achtergronden
woensdag 1 oktober 2014
13e Jaargang... Update:

(Advertentie)

Schaatskoorts met of zonder vorst
vrijdag 11-01-2013
STG begint aan nieuwbouw
Voorzitter Sjaak Heetebrij van STG wacht op vorst
foto: Voorzitter Sjaak Heetebrij van STG wacht op vorst © Jannes vd Berg

(door Erik Driessen)

GENEMUIDEN - STG Eendracht is een florerende vereniging, of het nou vriest of niet. Elke woensdagavond schaatsen bijvoorbeeld maar liefst 64 leden van de schaatstrainingsgroep op de kunstijsbaan in Dronten. Toch blijft natuurijs het mooiste voor schaatsers. STG-voorzitter Sjaak Heetebrij houdt dan ook met meer dan een schuin oog de weersvoorspellingen in de gaten.

Het geluid van een whatsapp of inkomend facebookbericht klinkt op de mobiele telefoon van Heetebrij. Vijf seconden later breekt er een glimlach door op zijn gezicht. "-18 zegt hier iemand...de mensen zijn alweer helemaal gek", relativeert Heetebrij de binnengekomen weersvoorspelling, al heeft hij zelf ook al tegen zijn dochter gezegd dat ze volgende week zaterdag op natuurijs kunnen schaatsen. "Wij zijn er dan zeker klaar voor. Takken en andere vuiligheid hebben we inmiddels van het terrein gehaald, zodat de vorst zijn werk kan doen. Wij doen zoals altijd alles om te zorgen dat Genemuiden kan schaatsen."

Maar veiligheid gaat daarbij boven alles. Aan een race om als eerste ijsbaan open te kunnen, doet Volksijsbaan De Eendracht (waarvan Heetebrij ook bestuurslid is) nooit mee. "Soms krijgen we daar wel eens wat kritiek op. 'Daar schaatsen ze al, die ijsbaan is al open', zeggen mensen dan. Ze vergeten dat wij in Genemuiden snel duizend mensen op het ijs hebben. Een baan als De Krieger is vaak eerder open, maar daar komen misschien honderd schaatsers. Wij hebben daarom dikker ijs nodig en risico's zullen we nooit nemen."

Heetebrij steekt al bijna vijftien jaar ongelooflijk veel uren in de schaatssport. Alleen van de opsomming zou een mens moe kunnen worden. "Vijf keer in de twee weken ga ik met mijn dochter en andere STG-leden naar Dronten. Daarnaast zijn we momenteel een avond in de week bezig met de voorbereidingen op de nieuwbouw, waarmee we in maart beginnen. En als dan ook nog een vorstperiode aanbreekt, blijft er weinig vrije tijd meer over", lacht de voorzitter. Hij raakte ooit bij het bestuurswerk betrokken omdat hij in de bouwwereld werkt en vanwege het vorstverlet 's winters tijd over had. "Dat bestaat niet meer en voor onze sport is het daarom moeilijker om vrijwilligers te vinden. Zeker tijdens een lange vorstperiode. Niet iedereen kan of wil dan vrij nemen natuurlijk."

Het is vooral de gezelligheid bij de vereniging en de lol van het omgaan met jeugd, die Heetebrij bij de club houden. Hij heeft STG de laatste jaren enorm zien groeien. "Vijf jaar terug hadden we nog een handjevol jeugdleden, nu al meer dan vijftig. Dat heeft alles met de afgelopen schaatswinters te maken. Bovendien is ons sterke punt dat we mensen het hele jaar door wat te bieden hebben, omdat wij ons in tegenstelling tot andere schaatsverenigingen ook toeleggen op skeeleren, fietsen en spinning. Door die veelzijdigheid hou je mensen makkelijker vast."

Met als gevolg dat de vereniging uit haar jasje is gegroeid. Een aantal vrijwilligers gaat daarom vanaf maart beginnen met het slopen van een deel van het clubgebouw. Daarvoor terug komt een ruimte waarin jeugdleden straks oefeningen kunnen doen als het buiten slecht weer in en waar ze kunnen spinnen. Bovendien worden de kleedkamers flink uitgebreid. "We zijn met de verbouwing meteen klaar voor de toekomst. De verwachting is dat het aantal jeugdleden alleen maar verder groeit. We moesten echt wat. De bedoeling is dat we voor de komende winter klaar zijn met de verbouwing."

Stiekem hoopt Heetebrij dat Genemuiden dan weer in aanmerking komt voor een groot toernooi, zoals het EK Skeeleren in 2003. Hij is echter realistisch, omdat de internationale bonden de eisen steeds scherper stelt. "Daardoor komt in Nederland momenteel alleen de nieuwe baan in Almere in aanmerking voor een groot toernooi. Daar heeft de gemeente dan ook 1,8 miljoen euro in geïnvesteerd. Dat is in Zwartewaterland ondenkbaar, en terecht ook in mijn ogen. Toch was het een onvergetelijke ervaring. In die tijd trainden hier veel jongens die nu tot de grote mannen van de schaatssport horen, zoals bijvoorbeeld de broertjes Mulder uit Zwolle."

Grote wensen heeft STG verder niet. Eerst maar eens de nieuwbouw voltooien en daarmee de verwachte ledengroei opvangen. "Vergis je niet, we hebben leden uit heel Zwartewaterland, Sint Jansklooster, Elburg, Dronten, Zeewolde en Harderwijk. En het ledenaantal van de Volksijsbaan is een verhaal op zich. In feite is dat de grootste vereniging van Genemuiden, veel groter dan de voetbal bijvoorbeeld. Dat komt ook omdat schaatsen voor alle lagen van de bevolking een geaccepteerde sport is. Genemuidenaren hebben schaatsen in het bloed. Voor die leden moeten we zorgen dat we alles hier op orde hebben en dat ze kunnen schaatsen als het mogelijk is. Dat vinden wij het allerbelangrijkste. Ooit hebben we wel eens nagedacht over het organiseren van een mooie tocht over onder meer het Zwartemeer, maar dat idee hebben we snel laten varen. Daarin gaat ongelooflijk veel energie en tijd zitten. Die besteden we liever aan de ijsbaan en aan onze eigen schaatstrainingsgroep. Dat zijn we verplicht aan de leden die jaarlijks trouw hun geld betalen."

Gepubliceerd op: vrijdag 11-01-2013 door Erik Driessen. 3037 keer gelezen..

Reageren is slechts toegestaan voor geregistreerde bezoekers.


(Advertentie)

Wie is Online ?..

Nu online: 59 bezoeker(s)
LEDEN LOGIN
Inloggen

(Advertenties)

(Advertentie)

Pagina gegenereerd in 0.03 s. | Webmaster:Redactie | disclaimer | login