Contact formulier  |  info@genemuidenactueel.nl  |  RSS  |  Twitter  |  Mobiel  |  Red.
>> achtergronden
donderdag 18 september 2014
13e Jaargang... Update:

(Advertentie)

ChristenUnie-raadslid Klaas van Olst
donderdag 24-01-2013
'Armoede in Genemuiden neemt toe'
Erik Driessen
foto: Erik Driessen

(door Erik Driessen)

GENEMUIDEN - Volgens ChristenUnie-raadslid Klaas van Olst neemt de armoede in Genemuiden toe. Hij merkt dat ook als bestuurslid van het Armenfonds van Camen. "Je ziet namen op de lijst die je daarop absoluut niet verwacht. Achter de voordeuren heerst veel verborgen armoede", aldus Van Olst, die ook betrokken is bij de samenwerking tussen kerken in Zwartewaterland en de Zwolse Voedselbank.

Het thema 'armoede' heeft Van Olst als raadslid altijd beziggehouden. Hij schrijft het toe aan zijn eigen achtergrond. "Ik kom uit een gezin van dertien kinderen dat het niet breed had, hoewel we nooit tekort aan eten of drinken hadden. Maar dan leer je wel dat er altijd een zwakkere kant is en dat je daarvoor moet zorgen. Toch was dat niet de reden waarom ik de politiek inging. Ik zag ooit een filmpje van de toenmalige RPF en dat gaf precies weer hoe ik over het leven denk. Daarom schreef ik me als lid in bij het landelijke bureau. Een paar weken later stonden al mensen van de afdeling Genemuiden aan de deur of ik bij de plaatselijke politiek betrokken wilde raken."

Dat was ergens in de jaren zeventig. Van Olst raakte als penningmeester en secretaris betrokken bij de partij, en via de steunfractie meer betrokken bij de dagelijkse politiek. Maar verzoeken om op de lijst plaats te nemen wimpelde hij af, of hij stelde voor om hem ergens onderaan te zetten. Sinds 1994 zit hij echter toch in de gemeenteraad, eerst jarenlang in die van Genemuiden. "Dat was de tijd dat het allemaal nog voor de wind ging, bijvoorbeeld met de woningbouw. De Greente zou in tien jaar worden uitgegeven, maar na zeven jaar waren de kavels op. Dat is nu ondenkbaar en ook meteen een punt van zorg. We moeten de woningbouw weer op gang zien te krijgen. Projecten die niet goed lopen moeten een andere invulling krijgen. Als er geen vraag is naar vrijstaande kavels, moeten daarop bijvoorbeeld rijtjeswoningen komen. Bouwen is cruciaal voor de economie, want daar komt alles achteraan."

En dat betekent dat mensen aan het werk blijven, vaak een belangrijke voorwaarde voor een relatief zorgeloos leven. Van Olst heeft wat dat betreft de ellende zien toenemen de laatste jaren. "Meer dan honderd gezinnen in Zwartewaterland hebben het afgelopen jaar de eindejaarsuitkering voor armlastigen gekregen. Dat vind ik heel veel. Mensen raken in de problemen omdat ze werkloos raken, invalide zijn of scheiden. De situaties die we via het Armenfonds kennen, zijn soms schrijnend. Veel Genemuidenaren hebben geen idee dat dit in de eigen woonplaats speelt, ook omdat mensen er natuurlijk niet mee te koop lopen. Ik begrijp dat wel, maar ik ben ervan overtuigd dat we met elkaar anders veel meer mensen kunnen helpen, wanneer we hier kennis van hebben."

De samenwerking met de Voedselbank begint wel vaste vormen te krijgen. "Een paar jaar terug heb ik me daar ook wel eens voor ingezet. Toen bleek dat er hooguit drie gezinnen gebruik van maakten en dat regelde de Voedselbank in Kampen. De situatie is nu veel erger. Daarom is het de bedoeling dat we straks pakketten kunnen halen in Zwolle en dat vrijwilligers die rondbrengen in Genemuiden. Dat moet dit jaar nog rondkomen."

Als raadslid komt Van Olst altijd op voor de doelgroep die moeite heeft om zichzelf te redden. Het bepaalt zijn stemgedrag in de raad. "Dan laten we maar wat luxe vallen...", zegt hij daarover, in het besef dat zo'n politieke keuze meestal ook geen handen op elkaar krijgt. "We moeten in eerste instantie kijken naar zaken die vrijwilligers ook voor elkaar kunnen krijgen. Ik denk dan aan verenigingen met veel leden. Die kunnen bijvoorbeeld op het gebied van onderhoud misschien meer betekenen dan nu. Van zomaar voorzieningen sluiten ben ik geen voorstander. Wat je weg doet, krijg je niet zomaar terug. Dat zie je aan de muziekvereniging van Genemuiden."

Voor Van Olst blijft de politiek leuk en boeiend, ondanks de economische tegenwind. "Politiek is heel makkelijk als je geld hebt om uit te geven. Die situatie is voorbij. Nu komt het echt aan op goed besturen en dat maakt de uitdaging groter. Politiek vind ik sowieso nog steeds interessant. Daarom ben ik ook van plan om nog vier jaar door te gaan in de gemeenteraad, als het bestuur mij tenminste weer op de lijst zet."

De fusie met Hasselt en Zwartsluis heeft het werkplezier van Van Olst niet beïnvloed, al heeft hij de verwachte financiële voordelen daarvan nog nooit gezien. "Al heeft dat vermoedelijk ook met de economische crisis te maken. Je weet niet hoe de gemeente Genemuiden er nu had voorgestaan. Gemeenten hebben bovendien steeds meer taken van het Rijk gekregen, zonder dat daarvoor de benodigde financiële middelen beschikbaar zijn gesteld. Als kleine gemeente had Genemuiden dat vermoedelijk nooit kunnen behappen. We zijn ook niet minder geworden van de fusie. Verhalen dat Genemuiden wordt achtergesteld bij Hasselt en Zwartsluis zijn echt onzin. "

Gepubliceerd op: donderdag 24-01-2013 door Erik Driessen. 3531 keer gelezen..

Reageren is slechts toegestaan voor geregistreerde bezoekers.


(Advertentie)

Wie is Online ?..

Nu online: 25 bezoeker(s)
LEDEN LOGIN
Inloggen

(Advertenties)

(Advertentie)

Pagina gegenereerd in 0.027 s. | Webmaster:Redactie | disclaimer | login