Contact formulier  |  info@genemuidenactueel.nl  |  RSS  |  Twitter  |  Mobiel  |  Red.
>> actueel
donderdag 2 oktober 2014
13e Jaargang... Update:

(Advertentie)

Acrogym trio kijkt tevreden terug op topprestaties
vrijdag 25-01-2013
"We zijn natuurlijk trots, maar bovenal blij voor onze vereniging E.G.S.V."
De acrogym toppers, zij verdienen het om sportploeg van het jaar te worden.
foto: De acrogym toppers, zij verdienen het om sportploeg van het jaar te worden.

(door Gert jan v/d Berg)

GENEMUIDEN - "Weet je wel dat veel mensen het verschil niet weten tussen het zgn. gewone gym en acrogym", lacht Kirsten Pleijsier. Natuurlijk heeft ze hier gelijk. Veel mensen zijn inderdaad niet bekend met acrogym. Toch houdt bijna de helft van de leden van gymnastiek vereniging E.G.S.V. zich recreatief of presentatief bezig met deze vorm van sport. U moet dan denken aan zo'n 80 meisjes! Relatief gezien is E.G.S.V. hiermee echter maar een kleine vereniging vergeleken met andere verenigingen uit Nederland.

Daarom is het des te knapper dat Kirsten Pleijsier(16), Lana van der Haar(14) en Marlou Pleijsier(16) het gepresteerd hebben om nederlands kampioen te worden in de C-lijn van het acrogym. Wat dit allemaal inhoud en waarom de dames zo trots zijn op de nominatie van sportploeg van het jaar van de gemeente zwartewaterland vertellen ze u graag, bovendien komen ook nog de ambities en de wensen voorbij van dit vrolijke stel atletes want zo mag je ze wel noemen.

"Het grote verschil tussen "gewoon" gym, zeg maar turnen, en acrogym is dat je bij turnen attributen gebruikt. Je moet dan denken aan bijvoorbeeld een rekstok en een brug. Deze tak van sport is natuurlijk veel bekender en bovendien een olympische sport. Ik hoef alleen maar de naam van Epke Zonderland te laten vallen en iedereen weet wat het is, lacht Kirsten Pleijsier. "Bij onze sport gebruiken we dus geen attributen, wij gebruiken alleen de vloer en bovendien laten wij onze oefeningen altijd zien in een teamverband.

Bij E.G.S.V. gebeurt dit met twee- en drietallen. Wij vormen dus een vast drietal en zijn afgelopen jaar nederlands kampioen geworden in de C-lijn! Dit is voor onze vereniging gewoon een unieke prestatie. Je moet je bedenken dat acrogym is onderverdeeld in verschillende niveau's. Het gaat van de A-lijn tot en met de E-lijn. Als je onze trainingsuren dan afzet tegen het niveau waarop wij actief zijn dan is het gewoon top". "Als wij ergens komen en er wordt gevraagd naar onze trainingsuren dan kunnen de mensen niet geloven wat wij presteren met relatief zo weinig uren, vult Marlou Pleijsier aan. Toch trainen wij al met al zo'n 4 a 5 uur in de week. Dit alles onder leiding van Jeanine Roetman, Tineke van Dijk en Karlijn Beens.

Met onze trainsters bepalen we ook de oefeningen die we tijdens de wedstrijden gaan uitvoeren. Je kunt de onderdelen die we laten zien onderverdelen in tempo en balans oefeningen. We zijn in totaal dus per wedstrijd 2 blokken van 2 minuten en 30 seconden actief. Deze oefeningen die we tijdens de wedstrijden showen hebben allemaal een bepaald waarderingsniveau en wij kozen er tijdens de finale wedstrijden voor het nederlands kampioenschap voor om oefeningen te laten zien met het waarderingscijfer 10. Maximaal zijn er dan 30 punten haalbaar per blok, maar dat is natuurlijk haast niet mogelijk om te halen.

De jury geeft  altijd wel zgn. puntenaftrek. Vergis je niet want er komt echt nog wel wat bij kijken, zegt Lana van der Haar. De jury bestaat namelijk uit mensen die op verschillende factoren letten. Je kunt het kortweg onderverdelen in een technische en een artistieke jury. Bij het technische deelte wordt er vooral gelet op de manier hoe je de oefeningen uitvoert. Ben je goed in balans, gaat alles synchroon zijn dan enkele punten. Bij het artistieke wordt er vooral gelet op de manier van uitvoeren. Belangrijk is dan ook hoe je je presenteert. Zijn de wdstrijdpakjes gelijk, zit het haar goed zijn hier maar enkele voorbeelden van. Als je bijvoorbeeld een haarknipje verliest dan levert dat maar zo minpunten op.

Uiteindelijk werden wij dus met maar liefst 52.950  punt nederlands kampioen. Hier ging natuurlijk wel wat aan vooraf. Je komt niet maar zo in de finale. Eerst moet je aan voorronde's deelnemen en daarna volgt nog de halve finale. Hierin werden wij overigens tweede. Al met al moet je toch wel rekening houden met ongeveer 100 teams die strijden voor die felbegeerde eerste plek. Tijdens de finaledag blijf je dan uiteindelijk over met 13 teams.

tn_schatjes._500

"Pffff een lange zenuwslopende dag was het, zegt Kirsten, als ik er aan terugdenk. Je bent natuurlijk maar zo'n kleine drie minuten bezig met jouw oefening en die moet gewoon goed zijn op dat moment. Je moet als het ware pieken op het juiste moment. Je hebt niet zoals bij voetbal elke week weer een herkansing. Wij moeten er gewoon staan. En wij stonden er, maar daar zorgen onze trainsters wel voor.

Zij houden ons wel scherp en bij de les. De titel is natuurlijk ook de verdienste van hen. Eigenlijk is de titel voor de hele club. Wij hebben de titel wel behaald en zijn er natuurlijk super trots op, maar we zijn zeker niet minder blij voor onze club E.G.S.V., daarom hopen wij ook dat wij sportploeg van het jaar worden. Dat geeft dan toch weer wat extra waardering voor de club. Stemmen kan nog steeds hoor, zegt Kirsten (Op www.sportverkiezingen.com red.) Wel doen hoor! Hoe nu verder is dan de logische volgende vraag kan ik me voorstellen piekert Marlou.

Wij gaan ons nu in ieder geval richten op de B-lijn. Dit zal echter zeer moeilijk worden om hier een rol van betekenis te gaan spelen. We zitten met E.G.S.V. gewoon aan ons plafond. Om beter te worden zul je nog veel meer moeten gaan trainen en bovendien zullen de faciliteiten dan beter moeten worden. We trainen nml. af en toe elders in de provincie en daar is gewoon een meeverende vloer aanwezig.

Deze wordt gebruikt tijdens wedstrijden verduidelijkt Lana. Wij kunnen dat gewoon niet betalen met E.G.S.V. en buiten dat vergt het ook veel tijd om zo'n vloer op te bouwen en af te breken. Een eigen zaal zou dus geweldig zijn, maar dit zal wel bij dagdromen blijven. Het blijft echter wel een grote wens. Stel je voor, een eigen zaal met eigen materiaal! Dit betekent nog meer trainen en dus nog beter worden. Ach, als je het dan zo bekijkt dan hebben wij het dus top gedaan en kunnen we dus nog trotser zijn op onze prestaties!

Gepubliceerd op: vrijdag 25-01-2013 door Willem Timmerman. 3423 keer gelezen..

Reageren is slechts toegestaan voor geregistreerde bezoekers.


(Advertentie)

Wie is Online ?..

Nu online: 49 bezoeker(s)
LEDEN LOGIN
Inloggen

(Advertenties)

(Advertentie)

Pagina gegenereerd in 0.0146 s. | Webmaster:Redactie | disclaimer | login