Contact formulier  |  info@genemuidenactueel.nl  |  RSS  |  Twitter  |  Mobiel  |  Red.
>> actueel
dinsdag 23 september 2014
13e Jaargang... Update:

(Advertentie)

Genemuider tintje aan Watersnoodramp
donderdag 31-01-2013
Mevrouw Geluk-Visscher over het leven van haar man Leen
foto: Mevrouw Geluk-Visscher over het leven van haar man Leen

(door Erik Driessen)

GENEMUIDEN - Vandaag is het precies zestig jaar geleden dat Zeeland, Brabant en Zuid-Holland geteisterd werden door een allesvernietigende storm. Die kostte uiteindelijk ruim 1800 mensen het leven. De inmiddels overleden Leen Geluk zag bijvoorbeeld zijn ouders en zus voor zijn ogen verdrinken. Na zijn pensionering kwam de Zeeuw in Genemuiden wonen. Zijn weduwe Hendrika Geluk-Visscher vertelt het gruwelijke verhaal van haar echtgenoot. Mevrouw Geluk-Visscher woont tegenwoordig in De Meente, daarvoor in de Tureluur, maar het grootste deel van haar leven bracht ze met haar man Leen door op een boerderij in Nagele. Zelf is ze geboren in Genemuiden en daar leerde ze Leen ook kennen. "Na de Watersnoodramp ging Leen logeren bij zijn zus die al in de Noordoostpolder woonde. Tijdens zijn tripjes door de regio kwam hij ook in Genemuiden en daar heb ik hem ontmoet. Over de Watersnoodramp wilde hij toen niet praten. Dat kwam pas later in Nagele. Onze buren hadden ook van alles meegemaakt en dan kwamen de verhalen nog wel eens los."

Het verhaal van Leen is ook niet makkelijk om te vertellen. Tegenwoordig zou je vermoedelijk jarenlang Slachtofferhulp krijgen bij een ramp van die omvang. In die tijd bestond dat niet. De Zeeuwen deden er bovendien het liefste het zwijgen toe. "Zeeuwen zijn stoere mensen. Niet meer over zeuren, zo dachten ze", zegt mevrouw Geluk nu. Toch kent ze uiteraard het verhaal van haar man. Dat leest als een avonturenfilm waarin de goede afloop maar niet wil komen.

Leen woonde in het dorpje Capelle, een gehucht dat door de ramp volledig van de kaart is geveegd. "Hij woonde daar met een oudere zus nog op de boerderij van zijn ouders. Na de vloed bonkten allerlei spullen tegen het huis, waardoor uiteindelijk een gat ontstond. Daarna begon het huis op zijn grondvesten te schudden. Vader en moeder wilden het huis echter niet verlaten. Leen ontsnapte via een slaapkamerraam en kwam op een vlot terecht. Daar vanaf zag hij hoe het huis in elkaar stortte en hoe zijn ouders en zus om het leven kwamen. Ook de buren met zes kinderen verdronken. Bovendien kwam zijn beste vriend om het leven bij de ramp."

Leen kwam uiteindelijk zelf op een vlot in Ouwerkerk aan. "Daar stond het water zo hoog dat hij via een dakgoot door een dakraam kon klimmen. Hij is even buiten bewustzijn geweest, maar heeft verder niets aan de ramp overgehouden. Ongelooflijk eigenlijk. Op zijn 32e had hij helemaal niets meer. Alle bezittingen waren weg. Net als veel andere mensen uit die streek, kon hij zich uiteindelijk inschrijven voor een kavel in de Noordoostpolder. Zo hebben we jarenlang kunnen boeren aan de Havenweg bij Nagele. Mijn zoon woont en werkt daar nu nog steeds."

Die Havenweg ligt ironisch genoeg vlak aan een dijk. Bang voor een doorbraak is Leen echter nooit geweest. Ook storm maakte weinig indruk op hem. "Water ook niet. Toen we na zijn pensionering in Genemuiden kwamen wonen, kon hij urenlang naar het Zwarte Water kijken. Dat vond hij prachtig. Het is heel bijzonder hoe goed hij zich door alle problemen heeft heen geworsteld. Een Zeeuw krijg je er niet zo snel onder."

Het verhaal van Leen Geluk is opgenomen in het vandaag gepresenteerde boek Tranen op het Land. Daarin vertellen 26 Brabanders en Zeeuwen hoe ze na de Watersnoodramp een nieuw leven opbouwen in de Noordoostpolder. Belangstellenden kunnen dit boek opvragen via communicatie@zuiderzeeland.nl.

Gepubliceerd op: donderdag 31-01-2013 door Erik Driessen. 1377 keer gelezen..

Reageren is slechts toegestaan voor geregistreerde bezoekers.


(Advertentie)

Wie is Online ?..

Nu online: 23 bezoeker(s)
LEDEN LOGIN
Inloggen

(Advertenties)

(Advertentie)

Pagina gegenereerd in 0.0167 s. | Webmaster:Redactie | disclaimer | login