Contact formulier  |  info@genemuidenactueel.nl  |  RSS  |  Twitter  |  Mobiel  |  Red.
>> actueel
zaterdag 20 september 2014
13e Jaargang... Update:

(Advertentie)

TIP promoot religieus erfgoed Hasselt
maandag 11-02-2013

HASSELT - Het nieuwe toeristische seizoen is nog niet begonnen. Toch zitten de vrijwilligers van het Toeristisch Informatie Punt (TIP) in Hasselt niet stil. Voor de Wegwijsbeurs, die van 19 t/m 23 februari in Utrecht zal plaatsvinden, komt het TIP met nieuw promotiemateriaal voor het religieus erfgoed in Hasselt.
De Wegwijsbeurs richt zich vooral op gezinnen met een christelijke signatuur en lifestyle. De laatste beurs werd bezocht door zo’n 60.000 bezoekers, die zich er oriënteren op religie, cultuur en recreatie.
Het TIP heeft een presentatie en een nieuwe aantrekkelijke flyer ontwikkeld om bezoekers te interesseren voor het religieus erfgoed in Hasselt. Voor de promotie zal het TIP samenwerken met het project Refo500, die op de Wegwijsbeurs een grote stand inrichten rond het jubileum 450 jaar Heidelbergse Catechismus. Sinds vorig jaar is de gemeente Zwartewaterland partner van Refo500, een internationaal initiatief van de in Hasselt wonende hoogleraar Herman Selderhuis. De bedoeling van het project is om, in aanloop naar de 500ste geboortedag van de Reformatie in 2017, aandacht en activiteiten te ontwikkelen rondom dit thema.

Reli-toerisme
Hasselt leent zich uitstekend voor het zogenaamde reli-toerisme. Als één van de oudste bedevaartplaatsen in Nederland, vervult Hasselt al eeuwenlang een bijzondere rol als regionaal religieus centrum. De Sacramentskapel, de restanten van het Mariaklooster en de Grote Kerk tonen de sporen van geloofstradities van voor en na de Reformatie. De Joodse Begraafplaats laat zien dat naast de christelijke ook andere religies een plaats hadden in Hasselt.
Via het TIP kunnen belangstellenden een arrangement voor het religieus erfgoed in de Hanzestad bespreken. Naast een excursie in georganiseerd verband kunnen toeristen natuurlijk ook op eigen gelegenheid de monumenten ontdekken. Die bezoekers moeten dan wel de weg naar het erfgoed in Hasselt weten te vinden. TIP draagt daarom ook haar steentje bij aan de ontwikkeling van goede verwijsborden naar de bezienswaardigheden in de stad. Dit initiatief maakt deel uit van de plannen voor de revitalisering van de binnenstad.

Het Jabikspaad
Het succes van het Jabikspaad bewijst dat een combinatie van cultuur, erfgoed en religie steeds meer toeristen aanspreekt. Het Jabikspaad maakt deel uit van het netwerk van pelgrimsroutes naar Santiago de Compostela in noordwest Spanje. De laatste jaren is de belangstelling voor dit soort historische pelgrimspaden sterk toegenomen. Oorspronkelijke ging men om religieuze redenen op pelgrimage. Tegenwoordig is het recreatieve en sportieve aspect vaak belangrijker. Het Jabikspaad start in het Friese St. Jacobiparochie en heeft als eindpunt Hasselt. Steeds meer wandelaars en fietsers komen in Hasselt hun laatste stempel halen, als bewijs dat ze de tocht hebben voltooid. Onlangs is een delegatie van het TIP op bezoek geweest in St. Jacobiparochie, om nieuw promotiemateriaal in ontvangst te nemen. Het TIP in het Oude Stadhuis werd daarbij aangewezen tot officiële stempelpost in Hasselt.

Gepubliceerd op: maandag 11-02-2013 door Harm van Wendel. 1430 keer gelezen..

Reageren is slechts toegestaan voor geregistreerde bezoekers.


(Advertentie)

Wie is Online ?..

Nu online: 24 bezoeker(s)
LEDEN LOGIN
Inloggen

(Advertenties)

(Advertentie)

Pagina gegenereerd in 0.111 s. | Webmaster:Redactie | disclaimer | login