Al 20 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
1 oktober 2023 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

Ouders bezorgd over onveilige situatie bij De Noorde

Geplaatst op: 7 oktober 2014

Ouders van kinderen die naar het Agnieten College in Zwartsluis fietsen, maken zich zorgen over de onveilige verkeerssituatie bij De Noorde. “Je bent als fietser vogelvrij en ook voor automobilisten is het opletten. De situatie is echt levensgevaarlijk”, aldus een van de ouders die namens een grotere groep spreekt. Ook wethouder Dick Visserman bevestigt dat ongeruste ouders regelmatig aan de bel trekken en dat de gemeente de provincie op de situatie heeft gewezen. Volgens Petra Timmer van de provincie lopen er momenteel gesprekken over de inzet van politie die moet toezien op de veiligheid.

De provincie is bezig met het verbeteren van de verkeersveiligheid van de N311, tussen Vollenhove en Zwartsluis. De weg is aangepast, het komende jaar wordt aan het fietspad gewerkt en bij De Noorde komt een rotonde. En zolang die er nog niet ligt, is de situatie volgens velen gevaarlijk. Volgens Eep Bovendeur, namens de provincie bij het project betrokken, is dat eigenlijk vreemd. “Buiten dat de weg 20 centimeter breder is geworden, hebben we de situatie helemaal nog niet veranderd. Hooguit zijn er wat meer bewegingen vanwege de werkzaamheden.”

Volgens Bovendeur is de situatie vooral gevaarlijk door het verkeersgedrag van de fietsers. Die nemen niet het fietspad, maar gebruiken de autoweg om de dijk over te steken. “Een verkeersregelaar helpt daarbij niet. 30 procent rijdt hem dan links voorbij, 70 procent aan de rechterkant.” De ouder die aan de bel trekt wijst er echter op dat het om kinderen gaat. “Die gedragen zich anders in het verkeer dan ouderen. Maar daarom moet je een gevaarlijke situatie toch niet in stand houden?”, aldus de ouder die stelt dat politieoptreden misschien helpt. Van kinderen die met een bon thuiskomen wordt geen ouder blij.

Petra Timmer van de Provincie Overijssel zegt dat daarover momenteel gesprekken met de gemeente Zwartewaterland lopen. “Van ouders begrijpen we dat de situatie als onveilig en onoverzichtelijk wordt ervaren. Daarom overleggen we met Zwartewaterland over de inzet van politie om te kunnen handhaven”, aldus Timmer. De provincie plaatst bovendien op korte termijn drie verlichtingsmasten, zegt ze. “Die komen, nu het vroeger donker wordt, bij het kruispunt en de fietsoversteekplaats.” Ook is de maximumsnelheid bij de t-splitsing ondertussen teruggedraaid naar 50 kilometer per uur.

De provincie wil de werkzaamheden aan de rotonde in ieder geval zo snel mogelijk afronden. Volgende week wordt begonnen met het afgraven van de zoden. Daarna moet er voor 30 kilometer aan drainage de grond in en komt er 2,5 meter voorbelasting. Bovendeur schat dat de grond dan vier maanden moet inzakken. “Ga er maar vanuit dat de klus in het vroege voorjaar helemaal is geklaard, tenzij de winter heel vroeg invalt. Op het moment dat we met de daadwerkelijke aanleg van de rotonde beginnen, nemen we uiteraard heel andere maatregelen. Dan komen er ook verkeersregelaars.”

 

 

 

Gepubliceerd door Erik Driessen
Van Dijk Containers 500