Al 15 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
27 september 2020
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

Ouders bezorgd over onveilige situatie bij De Noorde

Geplaatst op: 7 oktober 2014

Ouders van kinderen die naar het Agnieten College in Zwartsluis fietsen, maken zich zorgen over de onveilige verkeerssituatie bij De Noorde. “Je bent als fietser vogelvrij en ook voor automobilisten is het opletten. De situatie is echt levensgevaarlijk”, aldus een van de ouders die namens een grotere groep spreekt. Ook wethouder Dick Visserman bevestigt dat ongeruste ouders regelmatig aan de bel trekken en dat de gemeente de provincie op de situatie heeft gewezen. Volgens Petra Timmer van de provincie lopen er momenteel gesprekken over de inzet van politie die moet toezien op de veiligheid.

De provincie is bezig met het verbeteren van de verkeersveiligheid van de N311, tussen Vollenhove en Zwartsluis. De weg is aangepast, het komende jaar wordt aan het fietspad gewerkt en bij De Noorde komt een rotonde. En zolang die er nog niet ligt, is de situatie volgens velen gevaarlijk. Volgens Eep Bovendeur, namens de provincie bij het project betrokken, is dat eigenlijk vreemd. “Buiten dat de weg 20 centimeter breder is geworden, hebben we de situatie helemaal nog niet veranderd. Hooguit zijn er wat meer bewegingen vanwege de werkzaamheden.”

Volgens Bovendeur is de situatie vooral gevaarlijk door het verkeersgedrag van de fietsers. Die nemen niet het fietspad, maar gebruiken de autoweg om de dijk over te steken. “Een verkeersregelaar helpt daarbij niet. 30 procent rijdt hem dan links voorbij, 70 procent aan de rechterkant.” De ouder die aan de bel trekt wijst er echter op dat het om kinderen gaat. “Die gedragen zich anders in het verkeer dan ouderen. Maar daarom moet je een gevaarlijke situatie toch niet in stand houden?”, aldus de ouder die stelt dat politieoptreden misschien helpt. Van kinderen die met een bon thuiskomen wordt geen ouder blij.

Petra Timmer van de Provincie Overijssel zegt dat daarover momenteel gesprekken met de gemeente Zwartewaterland lopen. “Van ouders begrijpen we dat de situatie als onveilig en onoverzichtelijk wordt ervaren. Daarom overleggen we met Zwartewaterland over de inzet van politie om te kunnen handhaven”, aldus Timmer. De provincie plaatst bovendien op korte termijn drie verlichtingsmasten, zegt ze. “Die komen, nu het vroeger donker wordt, bij het kruispunt en de fietsoversteekplaats.” Ook is de maximumsnelheid bij de t-splitsing ondertussen teruggedraaid naar 50 kilometer per uur.

De provincie wil de werkzaamheden aan de rotonde in ieder geval zo snel mogelijk afronden. Volgende week wordt begonnen met het afgraven van de zoden. Daarna moet er voor 30 kilometer aan drainage de grond in en komt er 2,5 meter voorbelasting. Bovendeur schat dat de grond dan vier maanden moet inzakken. “Ga er maar vanuit dat de klus in het vroege voorjaar helemaal is geklaard, tenzij de winter heel vroeg invalt. Op het moment dat we met de daadwerkelijke aanleg van de rotonde beginnen, nemen we uiteraard heel andere maatregelen. Dan komen er ook verkeersregelaars.”

 

 

 

Gepubliceerd door Erik Driessen

18 thoughts on “Ouders bezorgd over onveilige situatie bij De Noorde

 1. AvdL schreef:

  Wat kunnen we goed plannen. Ongeveer een half jaar een weg afsluiten en dan het grootste project hier niet in opnemen. Nu is het gevaarlijk voor alle weggebruikers em als de dagen nog korter worden en het weer herfstachtig of winterig wordt nog gevaarlijk. Er moet nu een oplossing komen om de situatie veiliger te maken.

 2. GV schreef:

  Mijn zoon gaat voor het eerst dit jaar naar de Agnietencollege en moet dus ook fietsen naar Zwartsluis. Dus voor deze kinderen is dit ook allemaal nieuw. Elke dag druk ik hem op het hart van kijk goed uit bij het oversteken. En dan hoop je maar dat alles goed gaat, maar ik vind het beangstigend. Er moet eerst weer wat gebeuren voor dat ze er iets aan doen en dan is het kwaad al geschied. Waarom zetten ze er geen verkeerslichten neer of van die actiewagens neer met een waarschuwing dat er kinderen oversteken. Dat is toch niet zo moeilijk om dat neer teelten dacht ik zo!!!!

 3. Sander schreef:

  Geheel eens met alles wat er gezegd is over de onveilige situatie. Onze kinderen zijn beiden ook in de sluis op school geweest en ook ik heb me geregeld zorgen gemaakt over deze situatie. Aan de jeugd uitleggen dat ze,voor hun eigen veiligheid, beter bovenlangs konden fietsen en dan oversteken bij de rotonde in Zwartsluis was als ze met een ploeg vrienden naar school fietsten aan dovemansoren gericht en, gezien het feit dat het fietspad op de dijk verdwenen is, nu geen optie meer. Je mag hopen dat er dit najaar weinig mistige ochtenden zullen zijn want dan is oversteken helemaal een levensgevaarlijke onderneming. Provincie doe wat voordat er een ernstig ongeluk gebeurt!!

 4. sv schreef:

  Er moet eerst een vreselijk ongeluk gebeuren, voordat er maatregelingen worden genomen! Het zal je kind, kleinkind, neefje of nichtje maar zijn!

 5. avd schreef:

  ik hoop dat er gauw iets gaat gebeuren, want wij als ouders zijn elke dag blij dat onze kinderen weer veilig thuis zijn gekomen.

 6. WvD schreef:

  Al veel reacties gelezen en het daarmee eens.Maar het is een
  vaststaand feit dat er geen goede volgorde van werkzaamheden is aangehouden. Ons voorstel is om de eventuele gevolgen die hier uit voort vloeien op het bordje van de provincie te leggen en die hier aansprakelijk voor te stellen.Ouders ga een gesprek aan met de verantwoordelijke instanties en voer de druk op. Een andere mogelijkheid is afremmende maatregelen op de rijbaan b.v een versmalling waardoor het verkeer bij toerbeurt moet passeren. Dan heb je al veel gewonnen. Ook de de gemeente moet zijn verantwoordelijkheid nemen en optreden.

 7. JW schreef:

  Ik vraag me nog steeds af waarom er bij het aanpassen van de N331 niet direct is gekozen voor de variant voor alleen een fietspad met een naast liggende weg tbv de landerijen aan de kant van het Zwarte water en dan onder aan de dijk.
  Iedereen moet dan op de rotonde bij Panorama over steken.
  Het fietspad aan de andere kant zou moeten worden afgesloten en alleen geschikt voor landbouwverkeer.

  Gemeente en provincie waar is het wachten?

 8. JG schreef:

  De volgorde van de werkzaamheden is verkeerd om. Allereerst had de rotonde en het fietspad aangelegd moeten worden. Nu is de N331 t.o.v. de vorige situatie verbreed en voorzien van nieuw asfalt. Gevolg: hogere snelheden. In combinatie met de huidige werkzaamheden levensgevaarlijk voor alle weggebruikers. Betrokken instanties: aanvaard uw verantwoordelijkheid en neem initiatief tot veilige maatregelen.

 9. PK schreef:

  Onlangs moest ik zelf ook de weg over steken.
  Voor mij uit een aantal van school terugkerende kinderen. Het ging bij die kinderen maar net goed.
  De auto’s vanuit richting Zwartsluis komen met 80 km p/u de bocht uit en zijn daarmee dan al bijna bij de oversteekplaats voor de fietsers.
  Ook vanaf de andere kant komen de auto’s met 80 km p/u aanrijden. Dit kan goed want de weg is onlangs verbreed en heeft verder geen obstakels die het hard rijden verminderen!!!

  Per direct moeten er passende maatregelen worden genomen voordat er daadwerkelijk iets gebeurd! Geen uitstel meer maar actie!

 10. Ivdw schreef:

  waarschijnlijk moet er eerst een ernstig ongeluk gebeuren voordat er iets aan gedaan wordt. Als provincie wil je dit toch niet op je geweten hebben. Er moet direct iets aan de situatie gebeuren. Liever vandaag dan morgen.

 11. Bakker schreef:

  Inderdaad, levensgevaarlijk voor de schoolgaande kinderen. Het is wachten op een ongeval. En het zal jou of uw kind maar gebeuren …
  Dat wil je als gemeente toch niet op je geweten hebben..
  En dan dr bij maanden heeft de boel daar plat gelegen die rotonde had er allang kunnen liggen.
  Kom op gemeente doe hier iets aan!!!Veiligheid boven alles!!

  Ik sluit me volkomen bij de rest van de reactie aan..!!!

 12. EB schreef:

  Ik ben elke dag weer blij en dankbaar dat mijn zoon heelhuids thuis gekomen is…
  Ik hoop dat hier snel een oplossing voor komt !!

 13. MP schreef:

  Het is altijd al een onveilige oversteek geweest en niet alleen voor kinderen!
  Waarom is hier geen rekening mee gehouden toen de weg eruit lag begin dit jaar, door gelijk een rotonde of een tunnel aan te leggen. Dat is veel veiliger en goedkoper dan de politie die nu moet gaan controleren. En met de aanwezigheid van politie wordt het probleem niet opgelost.
  Je kan nog zo vaak waarschuwen maar kinderen denken er vaak niet meer aan en vooral niet als ze in grote groepen fietsen.
  Er moet op korte termijn wat ondernomen worden, vooral nu het winter wordt, voordat er ernstige ongelukken gebeuren!!!

 14. Ienemak schreef:

  De oversteek bij de “Noorde” is al sinds ik me kan herinneren onveilig. Als ze nu eerst eens een veilige oversteek hadden gemaakt d.m.v. een rotonde en dan pas de dijk hadden aangepakt!
  Kwestie van nadenken! Veiligheid is belangrijker dan het uitdelen van bekeuringen.

 15. PE schreef:

  Inderdaad, levensgevaarlijk voor met name de schoolgaande kinderen. Het lijkt wachten op een ongeval. Aanpakken. Straks wind en regen of sneeuw. Glijpartijen! Het zal je (klein)kind maar zijn!

 16. MvL schreef:

  Het probleem is dat het fietspad bovenlangs weg is zodat iedereen moet oversteken. Doordat de weg verbreed is kan er ook harder gereden worden. Gecombineerd met de huidige en komende werkzaamheden is er sprake van een zeer gevaarlijke situatie waar passende maatregelen genomen moeten worden. Tijdelijke stoplichten bijvoorbeeld?

 17. jn schreef:

  Laat ze gewoon snelheidsbeperkende maatregelen nemen ik wou als provincie het niet op mijn geweten hebben als er iets gebeurd

 18. Marjolein schreef:

  Kinderen? Nou, laten we dan gewoon eerlijk zijn ‘ouders’. Degenen die ik over de provinciale weg tot nu toe heb zien fietsen waren geen ‘kinderen’, maar volwassenen. Die zich dus hetzelfde moeten gedragen in het verkeer als andere volwassenen. En inderdaad, het is levensgevaarlijk om als fietser op deze weg te fietsen. Of je nu kind bent of volwassen. Gewoon niet doen! Ik heb al menig griezelig moment gezien!

Comments are closed.

Van Dijk Containers 500