Al 20 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
13 juli 2024 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

Van de oude Kamperzeedijk is weinig over

Geplaatst op: 8 oktober 2014

Van der Sluis leest in eigen werk. Foto Erik Driessen

De Kamperzeedijk heeft nog maar vier gebouwen die er honderd jaar geleden ook stonden. Veel van de pittoreske oude boerderijen zijn tegen de vlakte gegaan. Dat concludeert Klaas van der Sluis die de afgelopen twee jaar hard heeft gewerkt aan een boek over de geschiedenis van het dijkdorp. Hij presenteert die komende vrijdag in De Driester.

Van der Sluis is geboren aan de Kamperzeedijk, maar verhuisde twintig jaar geleden naar Westenholte waar zijn bedrijf gevestigd was. Na het overlijden van zijn ouders dook hij wat in de familiegeschiedenis voor een in memoriam. “Een boekwerk voor mij en mijn kinderen. Ik ging voor 20 bladzijden, ondertussen zijn het er 267 geworden”, glimlacht Van der Sluis over zijn tijdrovende project dat steeds grotere vormen aannam.

Tijdens het uitpluizen van de geschiedenis van zijn ouders zocht hij een foto van zijn geboortehuis. Die bleek er niet te zijn. “Ondertussen was ik zo diep in de geschiedenis van de Kamperzeedijk gedoken dat ik maar verder ben gegaan. Families waarmee ik sprak, wilden vervolgens ook een boek. Zo liep de hobby steeds verder uit de hand”, zegt Van der Sluis die bij alle oude prenten en afbeeldingen zelf foto’s van de huidige situatie maakte. Zo blijkt uit het boek dat de Kamperzeedijk compleet veranderd is. Nog een geluk dat het oude stoomgemaal bewaard is gebleven.

Van der Sluis gaat in zijn boek ook in op de vele rampen die de ‘zeediek’ troffen. Alle kolken aan de dijk zijn het tastbare resultaat van grote overstromingen. Het leven was er niet altijd makkelijk. Bij de watersnood van 1825 werd het hele dijkdorp in feite verwoest. De ruilverkaveling in de jaren zeventig bracht een meer geleidelijke verwoesting op gang. “Kleine boeren werden uitverkocht of stopten zelf. Zo zijn de oude, karakteristieke boerderijen verdwenen”, aldus Van der Sluis. Ondanks de veranderingen, lang niet allemaal ten goede, is de gemeenschapszin in het dorp altijd bewaard gebleven.

Naast geschiedenis en foto’s bestaat het boek uit 28 gedichten van de hand van de auteur. Die heeft voorlopig 125 boeken besteld. Die zijn ondertussen verkocht en worden vanaf vrijdag geleverd. “Verder wacht ik gewoon de reacties af en kan ik makkelijk bijbestellen. In de winkel komt het niet te liggen. Maar zeg nooit nooit, want dit project is al veel groter gegroeid dan ik vooraf had gedacht. Dit heeft me echt overvallen.”

Van der Sluis onthult in het boek ook of Napoleon nou wel of niet aan de Kamperzeedijk heeft overnacht, zoals de legende in het dorp luidt. Het antwoord daarop geeft hij vrijdag pas…

Gepubliceerd door Erik Driessen
Van Dijk Containers 500