Al 20 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
22 juli 2024 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

Het unieke medialandschap van Genemuiden

Geplaatst op: 24 oktober 2014

Genemuiden heeft een uniek medialandschap. Moet ik in andere dorpen of steden opdraven voor een evenement, dan ben ik niet zelden de enige aanwezige journalist. Voor de zekerheid neem ik ook vaak een foto, voor het geval er geen fotograaf komt opdraven. In Genemuiden is dat heel anders. Organiseer een ballonnenwedstrijd of een koekhapduel en geheid dat er meer verslaggevers, fotografen en cameramensen zijn dan toeschouwers. De camera’s klikken er lustig op los en nog dezelfde dag staan de foto’s en artikelen op de verschillende websites. Het liefst zoveel mogelijk.

Waar kranten en tijdschriften elders bij bosjes sneuvelen, lijkt het aantal media in Genemuiden alleen maar te stijgen. Ondanks het teruglopende aantal abonnees staat de voormalige Zwolse Courant nog steeds overeind. Zelf schrijf ik er ook regelmatig artikelen voor. Dat geldt ook voor De Stadskoerier die tegenwoordig in handen is van Brugmedia, het bedrijf waarvoor ik zes jaar werkte. Toen al ondervonden we concurrentie van de 3Watersteden, ook nog immer present. Aan internetjournalistiek deden we in die tijd nog nauwelijks. Primeurs bewaarden we voor de krant, internet vulden we als we even wat tijd over hadden en over de opkomende sites maakte niemand zich zorgen.

Wat een denkfout is dat geweest. Het echtpaar De Vreede, Benny Breman en de gepassioneerde Willem Timmerman werkten ondertussen volop aan De Zwartewaterkrant, Breman.net en Genemuiden Actueel. Sites die werkelijk niet meer zijn weg te denken uit de samenleving. De kracht van het lokale is enorm. Tik ik een bericht op Genemuiden Actueel, dan is dat doorgaans binnen een half uur al honderd keer bekeken. Voor een journalist is dat bijna verslavend. Ik geloof niet dat ik in twintig jaar journalistiek ooit fanatieker was dan nu. En ik ben in al die jaren nog nooit zo vaak benaderd voor ‘een stukkien’.

Naast passie voor het vak en voor Genemuiden, heeft dat ook zeker met de concurrentie te maken. We houden elkaar scherp zonder dat we elkaar de tent uitvechten. Van grote conflicten ben ik in ieder geval niet op de hoogte. De een schrijft wat beter dan de ander, de ene maakt mooiere foto’s dan de ander, die heeft een drone, de ander columnisten, de één doet heel Zwartewaterland, de ander richt zich alleen op Gaellemuun. En allemaal werken ze met buitengewoon veel plezier en passie aan hun site of krant. Heel bijzonder!

Erik Driessen

Gepubliceerd door Erik Driessen
Van Dijk Containers 500