Al 20 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
15 juli 2024 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

De dag van…(column Neelko Timmerman)

Geplaatst op: 10 november 2014

Nieuwe columnist op Genemuiden Actueel: Neelko Timmerman. Inwoner van Coevorden, geboren Genemuidenaar en zoon van oprichter Willem Timmerman van Genemuiden Actueel. Wij zijn heel blij met zijn bijdrages. De eerste column van Neelko gaat over ‘de dag van’:  Tegenwoordig is er voor alles ‘een dag van’. Niet alleen Vaderdag of Valentijnsdag zijn inmiddels erkende dagen in onze cultuur. Tegenwoordig bestaat er ook een Dag van de poëzie of Dag van de leraar. Alsof het respect wat je voor je leraar moet hebben slechts alleen op deze dag hoeft te blijken. Alleen deze maand al zijn er ruim 30 ‘dagen van’ omdat er gemakshalve ook een aantal dagen samen vallen. Zo kennen we op 3 november de Dag van de BHV-er, de Dag tegen schade aan de natuur in oorlogsgebieden (alsof op die dag alleen mensen en geen bomen beschoten mogen worden) en de niet winkel dag op 29 november enzovoorts.

neelkoMij verbaast deze grote hoeveelheid verplichte dagen zeer. Hoewel een aantal dagen nauwelijks bekendheid heeft, zit er achter iedere dag een verhaal. Zo vertelt de dag van de biodiesel het verhaal van de eerste dieselmotor die werd aangezet en komt internationale CAPSLOCK dag voort uit de behoefte van een stel gefrustreerde initiatiefnemers die eens lekker wilden cyber-schreeuwen. Onderzoek leert dat het beginnen van een dergelijke dag niet eens zo lastig is. De belangrijkste ingrediënten zijn creativiteit en genoeg volgers. Zo kreeg de dag van het orgasme op 21 december binnen no time honderden volgers, terwijl de dag van de kokosnoot slechts moeizaam van de grond kwam.

Wat mij verbaast achter al deze dagen is het verplichte karakter om ergens bij stil te staan. Nu durf ik gerust toe te geven dat ik op 2 november niet aan een kokosnoot gedacht heb (21 december hebben we het nog over) maar er zijn legio andere dagen te noemen. Zo wil ik niet specifiek op de dag van de liefde mijn waardering uiten voor mijn geliefden. Er zijn nog 364 dagen waarin ik hun ook lief heb. En ik wil niet alleen op de dag van het gezin de warmte van mijn kinderen ervaren. Ik wil dat hun glimlach mij het hele jaar vervuld. Op de ‘dagen van’ gaan we mijns inziens voorbij aan datgene wat er echt toe doet, namelijk dat deze dagen eigenlijk het hele jaar belangrijk zijn.

Begrijp me niet verkeerd, soms is het goed dat ze er zijn en wordt je even wakker geschud maar slaan we er niet in door? Sommige dagen zijn bedoeld om de verkoop van chocopasta en kokosnoten te stimuleren maar gelukkig zijn familie en vriendschap niet te koop. Overigens zijn sommige dagen ook een tikje ironisch. Op Nationale Buitenspeeldag regende het pijpenstelen en op Valentijnsdag zullen er ook weer heel wat scheidingen geformaliseerd worden. Daarnaast hadden we recentelijk nog de dag dat bekend werd dat Ziggo de nieuwe hoofdsponsor van Ajax gaat worden. Op social media regende het klachten van ‘fans’ van andere voetbalgrootmachten en zouden er heel wat abonnementen worden opgezegd. “Ik ga toch niet een paar euro extra in de maand betalen voor het spekken van de toch al overvolle kas van Marc Overmars?”, aldus een fervent Twente supporter toen hij net uitstapte in zijn Opel en een potje voetbal wilde kijken op zijn gloednieuwe Philips TV….. Deze dag zal derhalve de boeken in gaan als de dag van de krankzinnigheid. Voor nu wil ik het hierbij verder laten. Morgen rest er weer een werkdag en daar zijn er gelukkig voor mij ongeveer 250 van in het jaar. Dit is overigens ook iets om te koesteren net als al die andere zaken/dagen die er wel echt te doen. Pluk de dag (van)!

Gepubliceerd door Erik Driessen
Van Dijk Containers 500