Al 20 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
5 juni 2023 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

Zwolle maakt binnenstad schoon

Geplaatst op: 18 november 2014

Deze en volgende week worden de Zwolse winkelcentra, -pleinen en -straten eenmalig extra schoongemaakt. Ook krijgen de boven- en ondergrondse containers een extra schoonmaakbeurt, zodat Zwolle mooi schoon de winter in gaat. De actie maakt deel uit van de zwerfvuilcampagne Mooi Schoon. De gemeente stimuleert met de actie zowel winkeliers als inwoners om ‘Supporter van Mooi Schoon’ te worden en samen de omgeving schoon te houden.

De gezamenlijke inspanningen van de winkeliers, het winkelend publiek, de gemeente en ROVA eerder dit jaar hebben ervoor gezorgd dat de gemeente Zwolle de tweede plaats inneemt op de ranglijst van gemeenten met de schoonste winkelgebieden. Dat goede bericht kwam afgelopen week van NederlandSchoon. De gemeente is trots op de tweede plaats, maar doet er nog een schepje bovenop om volgend jaar op de eerste plaats te eindigen.

25 steden onderzocht door NederlandSchoon

In juli en augustus van dit jaar heeft NederlandSchoon onderzoek gedaan naar de gemeente met de schoonste winkelgebieden. In 25 steden zijn meerdere winkelgebieden beoordeeld op o.a. de schoonheidsgraad van de afvalbakken, de hoeveelheid aangetroffen zwerfvuil, de aangetroffen graffiti en de reinheid van gevels. Daarnaast is de bezoekers van de winkelgebieden gevraagd hoe schoon ze het gebied ervaren. In Zwolle zijn negen winkelgebieden onderzocht.

Campagne ‘Mooi Schoon’

‘Mooi Schoon’ is een integraal zwerfvuilprogramma van 14 ROVA-gemeenten. Het doel van Mooi Schoon is het bestrijden van zwerfvuil door gedragsverandering en participatie van inwoners. Het motto is: ‘Kom in actie!’. Mooi Schoon staat voor het samen opruimen van zwerfvuil en het voorkomen hiervan. Niet alleen door eigen afval netjes weg te gooien, maar door ook af en toe iets extra’s voor elkaar te doen.

Iedereen kan meedoen

Sport-, wijk- of buurtverenigingen die een opschoonactie organiseren, kunnen hierbij ondersteuning krijgen van Mooi Schoon. Wanneer zij hun actie aanmelden op www.mooi-schoon.nl, krijgen zij bijvoorbeeld gratis de ‘Aanhanger van Mooi Schoon’ in bruikleen. Deze aanhanger is gevuld met opschoonmaterialen zoals bezems, afvalgrijpers, vuilniszakken en nog veel meer. Bovendien begeleidt een ROVA-medewerker de actie en wordt het ingezamelde zwerfvuil gratis afgevoerd. Ook individuele wensen of ideeën op het gebied van zwerfvuil kunnen kenbaar gemaakt worden via deze website.

Gepubliceerd door Erik Driessen
Van Dijk Containers 500