Al 20 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
3 oktober 2023 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

Minder misdaad, meer woninginbraak

Geplaatst op: 25 november 2014

Het totaal aantal misdrijven in Zwartewaterland is vorig jaar gezakt van 720 naar 679 misdrijven. Dat blijkt uit de Gebiedsscan Horst en Waterland van de politie. Het aantal woningbraken bleef gelijk op 64, maar dat is een forse toename van de inbraken in 2010 (39). Binnen Zwartewaterland zijn vooral inwoners van hoekwoningen en 2-onder-1-kappers in Genemuiden en Hasselt de klos, waarbij het werkveld van de dieven is verlegd van de schuren naar de woningen. Goud en geld zijn geliefde prooien.

Het aantal inbraken in auto’s steeg vorig jaar, de bezoekjes van inbrekers aan bedrijven daalde behoorlijk. Opvallend is de toename van zedendelicten. De afgelopen jaren waren er meestal maar twee, maar in 2013 plots acht. Het ging daarbij een keer om misbruik van een minderjarig kind en twee keer om een aanranding. Het aantal geweldsdelicten bleef gelijk en het aantal gevallen van illegale (drugs)handel daalde flink.

Voor huiselijk geweld moest de politie in 2013 27 keer in actie opkomen. Drie werd een huisverbod opgelegd. Opvallend is ook de toename in de overlast van drank- en drugs. De politie had daar in Zwartewaterland vijftien keer mee te maken, tegenover acht keer in 2012 en nog maar twee keer in 2010. Ook de gevallen van burengerucht namen flink toe van 52 naar 64. De politie schrijft dat het vaak om dezelfde gezinnen en situaties gaat en dat die goed in beeld zijn.

Ook de overlast door vuurwerk steeg flink naar 45 gevallen (29 in 2012 en slechts 11 keer in 2010). Een van de positieve punten is de overlast door jeugd. Daarvoor moest de politie nog maar 81 keer in actie komen. Dat was een jaar eerder nog 118 keer.

 

 

Gepubliceerd door Erik Driessen
Van Dijk Containers 500