Al 20 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
30 september 2023 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

Mannenkoor Harpe Davids bestaat tien jaar

Geplaatst op: 11 december 2014

Foto: Leendert Beens

(door Enrico Kolk/De Stadskoerier)
Mannenkoor Harpe Davids uit Genemuiden bestaat 10 jaar. Wat koorlid Herrald Kolk betreft komen daar nog veel jaren bij: “Ik ben nu twee jaar lid en dacht na twee keer al: ‘dit had ik jaren eerder moeten doen’. Het is een mooi begin van de week.”

Ruim een jaar is Anthonie van der Wekken voorzitter van het zo’n tachtig leden tellende koor. Hij werd in 2005 lid. Albert Bekendam was toen nog dirigent. “Hij heeft ons een mooi eindje op weg gebracht”, vindt van der Wekken.  “Van nul tot een leuk koor.” Minne Veldman, beroepsmusicus, volgde Bekendam op. “Hij heeft ons koor naar een hoger plan getrokken. En dan gaat het om het goed opendoen van onze mond, de uitspraak en houding. Hij zorgt ervoor dat het verstaanbaar is wat we zingen. Ik heb het idee dat dat lukt.” Ook Kolk is tevreden over Veldman: “Ik vind het echt een topdirigent”, zegt hij overtuigend. “Het is een echte zang-therapeut.” Ook koorlid Piet Visscher roemt de dirigent: “Hij is een echte musicus, met humor.”

De mannen treden ongeveer zeven keer per jaar op. De uitvoeringen bereiken een hoogtepunt rond de kerstdagen. Het koor zingt dan twee tot drie keer op verschillende locaties. Zo ook dit jaar. Op 16 december treedt het koor op tijdens de jaarlijkse uitvoering in Hasselt. Die avond begint om 20.00 uur, de toegang is gratis. Dat is overigens bij alle door het koor georganiseerde optredens zo. “We willen geen drempel opwerpen om zo’n avond bij te wonen voor mensen die het minder breed hebben”, licht Van der Wekken toe. “Wel houden we een collecte voor de kosten. Mensen zijn dan vrij om te geven.”

In de tien jaar dat het koor bestaat, komen diverse plaatsen van uitvoeringen steeds weer terug. Alle drie mannen noemen Leeuwarden, waar het koor elk jaar rond Pasen een optreden heeft. “Dat is wat mij betreft de mooiste avond”, zegt Kolk. “Je hebt dan echt een boodschap (de Bijbelse, red.).” Van der Wekken vindt het jaarlijkse kerstconcert in Hasselt de mooiste uitvoering op muzikaal gebied. “Maar qua doel is dat voor mij Leeuwarden”. Visscher sluit zich daar bij aan: “Dan zing je voor mensen die nog nooit uit de Bijbel gehoord hebben. Op zo’n manier kun je evangeliseren.”

De drie leden roemen de gezelligheid van het koor. Lid zijn van het koor is volgens Visscher goed voor de sociale contacten. “Het is ook super gezellig, we zijn ook een sociaal koor.” Kolk onderstreept dat. “Er is veel saamhorigheid.” Dat komt onder meer tot uiting als het koor naar een uitvoering gaat met een bus.   “Wij zijn een redelijk jong koor”, vertelt de voorzitter. “We hebben een aanzienlijke groep mannen tussen de 25 en 35 jaar.” Het jongste lid van het koor is 19, de oudste man is 86. “We hebben grote variatie. Maar het is niet zo dat de oudste alleen praat met de oudste in de pauze.”

Dat het koor tien jaar bestaat, verdient extra aandacht. Zo houdt het koor op 17 april 2015 een jubileumuitvoering in Hasselt. Het koor is nog op zoek naar nieuwe leden. “Onze doelstelling is een koor van een man of honderd te hebben”, vertelt Van der Wekken “Dan hebben we een brede basis.”

Gepubliceerd door Enrico Kolk
Van Dijk Containers 500