Al 20 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
28 september 2023 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

Hulp voor Roemeens waterleidingsnet

Geplaatst op: 12 december 2014

De Stichting Ludus is het 2e/3e Wereldproject van de gemeente Zwartewaterland gedurende de periode januari tot en met april 2015. Hiermee is deze stichting na het project van de Stichting Dorotty Oekraïne het tweede project, dat in de nieuwe werkwijze vier maanden actief zal zijn. Doel van het project is de aansluiting van 120 huishoudens op het waterleidingnet in Magyarózd, Roemenië. Een van oorsprong Hongaars dorp in het hart van Transsylvanië. Het is een bijna idyllisch dorp dat ligt tussen de heuvels van de uitlopers van de Karpaten. Het leven is er echter hard. Wanneer je een bezoek aan dit dorp brengt, ga je ruim 50 jaar terug in te tijd.

Een basisvoorziening als drinkwater is in dit dorp een groot probleem. Het water komt uit de put, maar vooral in de zomer raken de putten uitgedroogd vanwege de hitte en is er geen tot weinig neerslag. Het is geen uitzondering dat de temperatuur de 40 graden overstijgt. Een groot gedeelte van het dorp heeft dan geen drinkwater en ook het vee dat door de heuvels trekt, kan geen gebruik maken van drinkwater. De situatie is dan echt nijpend en leidt voor de bevolking tot schrijnende omstandigheden. En daar wil Stichting Ludus iets aan gaan doen! Er ligt al waterleiding in de straten, maar het is nu zaak dat alle huishoudens daarop worden aangesloten. Dit moeten de bewoners zelf bekostigen, terwijl ze niet over de financiële middelen hiervoor beschikken!

In de eerste vier maanden van 2015 zal Stichting Ludus meerdere activiteiten organiseren voor dit goede doel!

De Stichting Ludus is geen onbekende! Ook in 2010 werd deze Stichting aangewezen als 2e/3e Wereldproject. Van de opbrengst is destijds een compleet kinderziekenhuis opgeknapt en is een dokterspost gebouwd in Magyarózd. Met groot succes! Elke week worden er gemiddeld ruim 25 patiënten behandeld door de dokter (op een bevolking van 300 inwoners). Daarnaast is er twee keer per week een wijkverpleegkundige werkzaam die de wondverzorging van de inwoners op zich neemt, evenals bloeddrukmetingen en bloedglucosemetingen.

 

Gepubliceerd door Erik Driessen
Van Dijk Containers 500