Al 20 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
25 juli 2024 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

PvdA: ‘Inwoners dupe spilzucht gemeente’

Geplaatst op: 14 december 2014

Zwartewaterlanders zijn de dupe van de spilzucht van de gemeente, vindt de PvdA. Terwijl de schulden oplopen, blijft het college met instemming van de gemeenteraad maar flinke bedragen uitgeven. “We zitten op zwart zaad en grote financiële tegenvallers liggen op de loer, maar Zwartewaterland blijft met miljoenen strooien. Wij vinden dat onverantwoord”, zeggen fractievoorzitter Astrid Dijkstra en raadslid Klaas Eenkhoorn.

Ze noemen nogmaals de grote uitgaven van de laatste tijd. “Op het industrieterrein van Hasselt investeren we in een duur bruggenhoofd en fonkelnieuwe verlichting en luxe bewegwijzering. In Genemuiden moet het Havenplein per direct worden aangepakt. Op zich zijn het natuurlijk prima plannen, maar er hangt een prijskaartje van 1,2 miljoen euro aan in een tijd waarin de pot met geld leeg is. Laten we daarmee wachten tot we daarvoor weer het geld hebben. Nu draait de burger er voor op”, verwijst Eenkhoorn naar de enorme verhoging van de OZB en de Rioolheffing. En ondertussen bezuinigt het college en de meerderheid van de gemeenteraad op wezenlijke zaken, vult Dijkstra aan. “De bezuiniging voor de zwembaden is al niet meer terug te draaien en bij het minste of geringste komen ook de bibliotheken in beeld. En ondertussen hangt het voortbestaan van de peuterspeelzalen aan een zijden draadje en krijgen mooie evenementen als Genemusiment en het WG van de Hulsfestival geen steun meer. Dat is aan de burgers niet uit te leggen, vinden wij.” De PvdA vindt de inwoners zelf en de zorg hiervoor belangrijker dan stenen.

Onheil

Het steekt het PvdA-duo dat Zwartewaterland voortdurend investeert en daarbij wijst op een pot geld die nog komt. “’Als wij investeren, krijgen wij ook geld van de provincie’, is vaak het argument. Allemaal mooi en aardig, maar het blijven uitgaven waarvoor we op dit moment helemaal het geld niet hebben”, zegt Eenkhoorn. Astrid Dijkstra: “En het zijn ook voor de zorg onzekere tijden. Vanaf 1 januari is de gemeente daarvoor verantwoordelijk. Als de uitvoering duurder uitvalt dan gedacht, hebben we een groot probleem. Ruimte voor het opvangen van tegenvallers is er niet.”

De PvdA zat tot vorig jaar zelf in het college. Volgens Dijkstra en Eenkhoorn betekent dat niet dat de socialisten net zo schuldig zijn aan de huidige situatie als andere partijen. “Wij krijgen het verwijt dat we nu ineens overal tegen zijn, maar dat is niet terecht. Als collegepartij kun je makkelijker plannen bijschaven en aanpassen. En ook in die jaren waren wij niet voor een luxe uitvoering van ruimtelijke projecten maar kozen we voor een eigen, sobere variant. Niet voor niets zei onze wethouder altijd dat hij de meeste oppositie uit eigen gelederen kreeg. Nu we niet in de coalitie zitten, moeten we dus meer in de gemeenteraad onze mond open doen.”

 

Gepubliceerd door Erik Driessen
Van Dijk Containers 500