Al 15 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
23 oktober 2020 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

Restauratie Vijf Gebroeders begonnen

Geplaatst op: 14 december 2014

Giel Timmerman en Gerrit Jan Bosman. Foto Maaike Vredeveld

Vrijwilligers van de Stichting Promotie Genemuiden hebben de Vijf Gebroeders ontmanteld en beginnen met de daadwerkelijke restauratie. Dat gebeurt onder de projectleiding van Hester Zeilvaart uit Kampen. Na de winter moet het turfschip in oorspronkelijke staat zijn teruggebracht.

Dat gebeurt na een verrassend goed eerste zomerseizoen. Genemuiden omarmde daarin de Vijf Gebroeders massaal. Ook kon het schip al meedoen aan evenementen en veel vaartochten maken. Dat gebeurde echter met veel geleende en gesponsorde spullen.

Hester Zeilvaart speelt een belangrijke rol bij de restauratie die zo authentiek mogelijk uitgevoerd gaat worden. Het bedrijf uit Kampen restaureerde eerder al schepen zoals de Brandaris en de Summertime. Ook de ervaring met het varen van groepen komt zeer goed van pas. Op de Brandaris, die deze winter in de haven van Genemuiden ligt, overhandigden de vrijwilligers van de Vijf Gebroeders vrijdag de karakteristieke restauratieplannen aan Giel Timmerman van Hester Zeilvaart

Het uiteindelijke doel is het 100 jarige turfschip weer autentiek zeilklaar te maken. Alles moet zo origineel mogelijk gemaakt worden, maar wel aan tegenwoordige eisen voldoen. Ook benedendeks moet nog veel gebeuren. Door sponsoring kan daar nu al mee worden begonnen. De roef, het verblijf van het schippersgezin, moet helemaal opnieuw ingetimmerd worden.

Ook het ruim, waar de turf werd opgeslagen, wordt weer in originele staat teruggebracht. Dat wordt een multifunctionele ruimte waar voordrachten en exposities mogelijk zijn en waar groepen kunnen verblijven tijdens een tocht. Financieel moet er nog zo’n 10.000 euro boven water komen. De provincie Overijssel doet vanuit het promotieplan van Stichting Promotie Genemuiden ook een behoorlijke bijdrage.

Gepubliceerd door Erik Driessen
Van Dijk Containers 500