Al 15 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
26 oktober 2020 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

Van Dijkhuizen en Van Dalfsen (column Wim Rietman)

Geplaatst op: 16 december 2014

Het bestuur van Sportclub Genemuiden liet onlangs weten dat het contract van hoofdtrainer Hans van Dijkhuizen niet zou worden verlengd. De beweegredenen van dit besluit bleven vaag, waardoor de kritiek vanuit de achterban toenam. Want Van Dijkhuizen staat er zowel bij de spelersgroep als bij de supporters goed op in Genemuiden. De prestaties in de topklasse vallen voor sommigen misschien wat tegen, maar realistisch gezien speel je met deze spelersgroep mee in het rechterrijtje van de ranglijst. Bovendien zouden de “groen-witten” met ietsjes meer geluk zo maar een handvol punten meer hebben gehad.

wimInmiddels sijpelen er wat meer berichten omtrent het toch wel onverwachte vertrek van Van Dijkhuizen door. Ze komen er op neer dat de hoofdtrainer niet goed door één deur kan met het bestuurslid technische zaken Jacob van Dalfsen. Van Dijkhuizen werd destijds aangesteld door Van Dalfsens’ voorganger Harco Kolk. Al snel na de officiële indiensttreding ontstonden de eerste conflicten tussen Van Dalfsen en Van Dijkhuizen. Dit liep schijnbaar hoog op, want Van Dalfsen liet zijn medebestuursleden weten dat hij zich geschoffeerd voelde door de hoofdtrainer. Deze op zijn beurt meldde dat er van schoffering geen sprake was geweest, maar dat hij wel in duidelijke taal zijn ongenoegen over een aantal zaken had duidelijk gemaakt. Het hoofdbestuur ging mee in de lezing van Van Dalfsen en dat leidde uiteindelijk tot het aangekondigde exit van Van Dijkhuizen aan het eind van dit seizoen.

Toen ik 20 jaar was nam ik als secretaris al zitting in het hoofdbestuur van Sportclub Genemuiden. Bertus Tuinman was destijds de preses van de club. Een fantastische man én een fantastische voorzitter. Bertus was het cement van de vereniging. Hij bewoog zich tussen alle geledingen en was alom geaccepteerd. Later vormde ik samen met een bankdirecteur en de baas van een tapjitfabriek het dagelijks bestuur. Van die mannen kon ik destijds een hoop opsteken. Vandaag de dag is dat juist andersom (haha, geintje Hennie en Karst). Destijds waren er een hoop problemen binnen de club. Wat ik geleerd heb als bestuurslid is dat je geen lange tenen moet hebben. Daar gaan namelijk een hele hoop mensen op staan. Complimenten hoef je niet te verwachten. Dat is ook niet nodig, want je doet het uiteindelijk alleen uit clubliefde. Er geldt eigenlijk maar één regel: het belang van Sportclub staat altijd voorop!

Op die laatste zin zou ik graag het bestuur van Sportclub willen wijzen. Voor we het in de gaten hebben, zijn we in een situatie verzeild met uitsluitend verliezers.

Mijns inziens hebben we met Van Dijkhuizen de man in huis die we lang gezocht hebben. Het is een verademing in vergelijking met zijn voorganger Hans Schrijver – die weliswaar kampioen werd in de hoofdklasse – maar binnen de club totaal niet aansprak. Van Dijkhuizen is een totaal ander figuur. Type no-nonsense met een hands-on mentaliteit. Niet lullen maar poetsen. Dat zien we graag in Genemuiden.

Wat ik begrepen heb, wil de spelersgroep vrijwel unaniem door met Van Dijkhuizen. Ik denk dat 90% van de supporters er net zo over denkt. Dan lijkt het me logisch dat een besluit dat wellicht op emotionele gronden is genomen nog een keer overwogen wordt.

Wat betreft Van Dalfsen en Van Dijkhuizen: vrienden zullen het wel nooit worden. Maar in het belang van Sportclub moet een lichte verzoening toch mogelijk zijn? Misschien krijgt dit verhaal dan toch nog een happy-end. En dat zou uitstekend passen in deze donkere dagen voor Kerst.

 

 

Gepubliceerd door Erik Driessen

8 thoughts on “Van Dijkhuizen en Van Dalfsen (column Wim Rietman)

 1. Sander Brouwer schreef:

  Het is een passend stuk over een lastige kwestie.
  ik neem aan dat het bestuur er toch wel vanuit is gegaan dat ‘actie reactie oplevert’
  Sportclub bestaat uit veel vrijwilligers, spelers, bestuur en supporters, deze hebben allen een mening en dan kan emotie natuurlijk meespelen
  Naar mijn inziens hebben we een open club waar alles over de tafel gaat en niet veel achter gesloten deuren blijft.
  waarom nu dan wel?
  Supporters geven hun kritiek.
  Spelers hebben in een sportieve wedstrijd hun keuze kenbaar gemaakt.
  voor de rest ga ik mee in de woorden van Wim:
  Misschien krijgt dit verhaal dan toch nog een happy-end. En dat zou uitstekend passen in deze donkere dagen voor Kerst.

 2. wim rietman schreef:

  Het is niet mijn gewoonte om op een eigen column te reageren, maar tjonge, tjonge wat zo’n stukje niet teweeg brengt. De insteek van deze bijdrage was om het bestuur en de hoofdtrainer toch weer nader tot elkaar te brengen. 99% van de reacties heeft ook een positief karakter. Enkele mensen zagen in het artikel een aanval op Jacob van Dalfsen. Ik zag en zie hem niet. Waarom zou ik ook? Mijns inziens wordt er geen enkele negatieve letter over Jacob geschreven.Nogmaals: het belang van Sportclub staat voorop. Mochten er bijzondere redenen zijn om Van Dijkhuizen aan de kant te schuiven, dan had het bestuur wellicht beter open kaart kunnen spelen. Het is op dit moment een vaststaand feit dat de achterban grotendeels achter de trainer staat.
  Voor wat betreft de reacties: ik ben het met de schrijver Gert eens, wanneer je reageert doe dat dan met je eigen naam en toenaam. En dat geldt natuurlijk ook voor Gert zelf :-).

 3. B D schreef:

  Beste mensen, het bestuur van SC Genemuiden is in de laatste vergadering zelf aangesteld door de leden, als dit bestuur en hier zitten volgens mij mensen die echt wel weten hoe het werkt, en waar tevens personen inzitten die de sponsoring nog nooit zo hebben laten floreren als nu unaniem staat in de beslissing om niet verder te gaan met de trainer(lees staf)is er m.i. echt wel meer aan de hand dan wat van Dijkhuizen nu beweert, ik denk dat er gegokt is en dan kun je verliezen. Het is nu eigen straatje schoonvegen, zorgen dat er een mediahype komt in het voordeel van de trainer en als dan b.v. IJsselmeervogels op de stoep staat te kunnen zeggen SC het lijkt mij toch beter om te gaan.
  Uiteindelijk is hier niemand mee gediend, weer een aantal bestuursleden die er geen zin meer aan hebben een negatief beeld naar buiten, en o ja één die lacht en dat is de trainer die inmiddels aan een gebakken visje in Spakenburg zit en denkt zo daar ben ik mooi mee weggekomen.

 4. Gert schreef:

  Wie is in vredesnaam van Zuidam????
  Hij zegt:ik ken het verhaal van Dalfsen niet maar van Dijkhuizen kennende………
  Hou dan je mond

 5. han van zuidam schreef:

  Ik ken het verhaal van Van Dalfsen niet maar van Dijkhuizen kennende zal hij niet geschoffeerd hebben. Als er duidelijk taal door hem is gesproken dan voorkomt vaak veel discussie.
  Als van Dalfsen daar niet tegen kan dan heeft hij een probleem.
  Mijn vraag is die duidelijke taal in het bijzijn van Van Dalfsen ook bij het bestuur neergelegd ?
  Als dat gebeurd is zonder aanwezigheid van Van Dalfsen dan zal er m.i. altijd een tweespalt blijven zolang beide heren in functie blijven ten zij het als volwassen mensen besproken kan worden. Was de duidelijke taal van van Dijkhuizen wel duidelijk genoeg voor alle partijen.
  Op grond waarvan heeft het bestuur gekozen voor van Dalfsen en niet voor Van Dijkhuizen.
  Dat is voor mij niet duidelijk. Het bestuur geeft geen commentaar. Enigzins begrijpelijk maar het blijft wel vaag. Vraag is verder in hoeverre het bestuur contact heeft met de spelersgroep en de supporters. Als verzoening niet mogelijk kun je je afvragen of niet van Dijkhuizen maar Van Dalfsen moet opstappen. Of wordt dan het bestuur weer te kijk gezet ?

 6. J.M schreef:

  Precies. Daarbij denk ik dat 99% vd supporters er zo over denkt.

 7. jacob van dijk schreef:

  Zou tiemen bennink lid zijn lijkt mij een prima bestuurder hoe heet dat ook alweer beste stuurlui staan aaan wal. Ik raad hem aan op de volgende ledenvergadering zijn zeggie te doen. Volgens mij is er tijd geweest om die conflicten op te lossen in het begin van de competitie hier is geen gehoor aangegeven dit lijkt mij toch niet zo moeilijk geef fouten toe ook hier gelden normen en waarden hier word toch altijd over gesproken bij sportclub lijkt mij niet zo moeilijk om fouten te drufen toe te geven dan had dit niet uit de hand gelopen

 8. Tiemen Bennink schreef:

  Geweldig stukje! Niet de eerste keer dat het Sportclub bestuur handelt als een kip zonder kop.

Comments are closed.

Van Dijk Containers 500