Al 20 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
13 juli 2024 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

Krijgen we sneeuw?

Geplaatst op: 24 december 2014

(door John Poot)

De vraag die heel Nederland zich bezig houd is natuurlijk wanneer krijgen wij sneeuw?

Dat hangt af hoe het lagedrukgebied zich verplaatst over Nederland.

Vaak trekken lagedrukgebieden in de winterperiode vanaf de Atlantische Oceaan met de kern ten Noorden van Nederland langs. De wind draait dan van zuidwest naar west tot noordwest en dat gaat vaak gepaard met gewoon regen en een temperatuur ruim boven nul.

Trekt een lagedrukgebied een keer ten Zuiden van ons land langs dan levert dit in de wintermaanden juist een oosten wind op en die brengt vaak veel koudere lucht mee dan een westenwind.

En komende zaterdag wordt een lagedrukgebied verwacht die precies over het land trekt. Zodra de kern van het lagedrukgebied het oosten van Nederland verlaat is de wind gedraaid naar het (noord)oosten en wordt het gevoelig kouder. De neerslag kan dan overgaan in (natte)sneeuw. Maar de exacte koers van het lagedrukgebied is nog wat onzeker en zeer bepalend voor hoeveel (natte) sneeuw er gaat vallen. Trekt het lagedrukgebied iets noordelijker dan hebben we meer regen gaat het meer zuidelijker dan levert het procentueel meer sneeuw op. Maar ook veel minder neerslag.

Er zal wel wat  sneeuw vallen in Genemuiden maar of het ook blijft liggen is nog maar de vraag de grond is nog relatief warm en met de aanvoer van koude oostenwind is de grond niet gelijk koud.

Gepubliceerd door Harm van Wendel
Van Dijk Containers 500