Al 20 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
22 september 2023 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

Het jaar van Genemuiden

Geplaatst op: 28 december 2014

Ongeveer 185.000 unieke bezoekers keken in 2014 circa een miljoen keer op Genemuiden Actueel en de archiefsite die nog in de lucht is. Dat is bijna 20 procent meer dan een jaar eerder. Topdagen waren onder meer de eerste Koningsdag, 10 mei (het kampioenschap van Sportclub Genemuiden] en de Biestemerk. Maar er waren meer opmerkelijke nieuwsfeiten in Genemuiden. Een klein overzicht.

Het was best een opmerkelijk jaar voor Genemuiden. Kijk alleen maar naar het uitdijende winkelbestand. Waar in andere dorpen en steden winkels steeds vaker sluiten, verwelkomden we in Genemuiden onder meer kledingzaken, kledingreparateurs en een gitaarwinkel. C1000 werd Albert Heijn, de Boni verhuisde en we kregen er een ALDI bij. En de komst van de HEMA werd definitief. Na een bericht op Genemuiden Actueel kreeg de grootgrutter meer dan honderd sollicitatiebrieven binnen. Opmerkelijk is ook de verhuizing van de Kwalitaria naar de nieuwe HEMA en de komst van de Regiobank. Op het industrieterrein opende Dorcas een grote Kringloopwinkel. Jan en Anneke van Dijk deden dat eerder al aan de Langestraat.

Andere bedrijven hadden het overigens moeilijk. Zo is het oude bedrijf Matros overgenomen en gingen enkele andere zaken failliet. Ook met de gemeente Zwartewaterland gaat het niet best. Belastingen gaan komend jaar flink omhoog, de zwembaden zitten in de problemen en voor Genemusiment is geen gemeentelijk geld meer beschikbaar. In 2014 werd dat culturele evenement voor het eerst sinds jaren niet gehouden. Dit keer was er Eikoerei en dat bracht minder mensen op de been dan de grote broer.

Het was ook zeker het jaar van de Vijf Gebroeders. Een schip die leven in de brouwerij bracht in de binnenhaven. In de zomer gingen veel plaatsgenoten mee op een zomertochtje en ondertussen promootte het schip Genemuiden tijdens grote evenementen als Sail Kampen. Ook Sinterklaas voer op de Vijf Gebroeders de binnenhaven binnen. Ondertussen zijn de vrijwilligers druk met de restauratie van het schip.

De hulpdiensten moesten ook in 2014 weer regelmatig uitrukken, onder meer voor een grote schuurbrand aan de Nijstad, een vernietigende schoorsteenbrand aan de Jan van Arkelstraat en een Texelse die bij de pont het Zwarte Water inreed. Aan de Klaas Fuitestraat raakte een scooterbestuurder behoorlijk gewond.

Op sportgebied zorgde Sportclub Genemuiden weer voor opmerkelijke momenten. Een wisselvallig seizoen leidde uiteindelijk toch tot het kampioenschap in de hoofdklasse, zodat de groenwitten weer in de Topklasse mochten uitkomen. Na een goed begin zakte de ploeg weg tot onder de streep. En ondertussen zorgde het niet verlengen van het contract met trainer Van Dijkhuizen voor een ongekende hectiek. Minstens zo knap presteerden de Zwartewaterruiters, EGSV en wielrenner Pascal Eenkhoorn. Dat was vermoedelijke de enige Genemuidenaar die afgelopen jaar op een wereldkampioenschap uitkwam.

De Lofstem vierde in 2014 dat het maar liefst negentig jaar bestaat. Daarmee is het het oudste koor van Genemuiden. Ook Stereo en Harpe Davids lieten afgelopen jaar veel van zich horen. Ze zorgen er onder meer voor dat de Bovenstem in het middelpunt van de belangstelling blijft staan. Stereo repeteert sinds dit jaar in het prachtig verbouwde Hervormd Centrum aan de Stuivenbergstraat.

Met de cultuur in Genemuiden gaat het toch al niet verkeerd. Het Tapijtmuseum ontving veel bezoekers, de Oudheidskamer heet nu Historisch Centrum Genemuiden en de petroleumkelders kregen een mooie nieuwe bestemming: ze vormen een portaal voor de musea in Genemuiden. Juust bracht haar tweede album uit, een concert in de binnenhaven tijdens Eikoerei was veelbelovend en ’t Olde Staduus is steeds meer het centrum van Genemuiden. Ook in d’ Overtoom waren er weer volop activiteiten. Ook opmerkelijk is de komst van het Leger des Heils. De voorstellingen van de Toneelclub gingen dit jaar helaas niet door vanwege ziekte.

En ondertussen blijft er nog veel over voor 2015. Dan moet eindelijk blijken of Connexxion van de pont af wil en wie dan de exploitatie gaat overnemen. HEMA moet nog meer mensen naar winkelstad Genemuiden trekken. De komende maanden moet blijken of Sportclub in de Topklasse kan blijven en onder wiens leiding dat dan moet gebeuren. En zo kunnen we nog veel meer ontwikkelingen noemen. Genemuiden Actueel zal daar ongetwijfeld weer bij aanwezig zijn!

Wat was uw moment van 2014?

Gepubliceerd door Erik Driessen
Van Dijk Containers 500