Al 15 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
21 oktober 2020 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

Goede voornemens (column Wim Rietman

Geplaatst op: 4 januari 2015

“Heb je nog goede voornemens?”, vroeg de jonge knaap naast me aan de stamtafel. Hij droeg een onverzorgd ringbaardje. Wanneer ik de hoop uit mag spreken dat één ding uit het modebeeld zal verdwijnen, dan is het toch wel de baard. Want de baard – of in ieder geval alles wat er voor door moet gaan – is in. De baard is ongeveer de nieuwe tattoo geworden. Het grote voordeel van de baard ten opzichte van de tattoo is dat je er vrij eenvoudig weer van af komt. Vroeger droegen jongeren geen baarden. De enige baarddrager die ik ken uit mijn jeugd – en die het ook tientallen jaren heeft volgehouden – gaat sinds kort met een gladde kin door het leven.

wim“Goede voornemens?”, beantwoordde ik uiteindelijk de jongen zijn vraag. “Nee, daar ben ik lang geleden mee opgehouden”.

En om het beleefdheidsniveau op peil te houden, stelde ik hem een wedervraag. “Maar heb jij nog wel veranderingen voorgenomen voor 2015?”.

“Ik ben gestopt met roken. Ik ben er nu al meer dan 48 uur van af. En ik wil ook wat minderen met drinken”, zo deelde mijn tafelgenoot me zonder met z’n ogen te knipperen mee. Zijn laatste zin deed me denken aan de plaatsgenoot die met hartproblemen bij de dokter verzeild raakte. Een tijd later bezocht hij voor het eerst weer het plaatselijke café en vroeg na een paar uur aan de barkeeper hoeveel biertjes hij genuttigd had. 13 stuks was het antwoord. “Dan neem ik er nog één en daarna alleen nog water graag”. “Hoezo dat dan?’ vroeg de barman. “Ach, ik had toch wat hartproblemen, waarmee ik bij de dokter ben geweest. Ik heb toen de arts gevraagd of ik nog wel mocht drinken. Die antwoordde toen:” Als het er maar geen 15 zijn”.

Toen ik in de benen ging om even af te rekenen, maakte de jongeman ook aanstalten om te vertrekken. Aan z’n gezicht te zien eigenlijk tegen zijn zin. Eenmaal buiten liep hij een stukje met me op. “Het valt allemaal nog niet mee met die goede voornemens”, zo stak hij nogmaals van wal. “Ik had er eigenlijk nog wel één willen nemen, en bovendien doe ik een moord voor een sigaret”, zo liet hij er treurig op volgen.

“Ach weet je wat het is met goede voornemens?”, zo liet ik er op volgen. “Ze zijn net als een slecht geweten. Je hebt er alleen maar last van”.

Die opmerking was blijkbaar het laatste zetje wat de knaap nodig had. Hij moffelde even in zijn jaszak en stak even later een sigaret in z’n mond. Hij nam een lange haal en zei toen: ”Ik sla hier links af. Kijken of er nog volk bij de Dos zit.”

Gepubliceerd door Erik Driessen
Van Dijk Containers 500