Al 15 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
26 oktober 2020 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

Oude liefde (column Herman Mateboer)

Geplaatst op: 11 januari 2015

In mijn familie bekijkt men mij een beetje met een scheef oog omdat ik voetbalfan ben, fan van Sportclub Genemuiden. Aan enige vorm van sport hebben de meeste Mateboers een broertje dood. Ontplooien in een sport was er nooit bij, dankzij ingeperkte vrijheden opgelegd door een bepaalde geloofsovertuiging. Maar als Sportclub thuis speelde kocht ik wel een kaartje en genoot er altijd van.

FikHet was rond 1980 dat ik getuige was van het feit dat Sportclub Genemuiden kampioen werd in de derde klasse. Het was een feest zonder weerga. De weg omhoog was ingeslagen.

Jaren ben ik afwezig geweest maar altijd volgde ik op een afstandje de verrichtingen van het eerste. Standen kijken in een maandag Telegraaf die in de cockpit ligt als we het toestel overnamen in Zuid Afrika of Hong Kong. Online speuren naar de wedstrijd agenda. Tot mijn zoons groter werden en zich ontpopten tot ware voetbal verslaafden. Toen werd ik ook weer meegetrokken, zonder tegenspartelen overigens. Als thuis de agenda het toeliet nam ik ze mee naar een wedstrijd in Genemuiden. Vorig jaar het eerste kampioen zien worden, dan geniet ik er van dat m’n jongens net zo enthousiast zijn als hun pa. Onlangs speelde het eerste uit tegen IJsselmeervogels. Mooi ritje vanuit Lelystad. Wij er heen, met niet al te hoge verwachtingen, maar we waren getuige van een spannende pot die met winst werd afgesloten. Ik kan daar van genieten, zo’n anderhalf uur langs de lijn.

Soms sta ik te schudden van het lachen van de droge observaties en de ad rem commentaren van de bezoekende Gaellemuneger fans. Mijn zoons vragen dan steevast om een vertaling. Broodje kroket in de rust, patatje, pilsje. Na die wedstrijd kreeg ik het gevoel dat er een trainer zat die wel op dezelfde frequentie zat met zijn team, en er wat van kon maken. Hoe krijg je zo’n gevoel? Joost mag het weten, zo zijn gevoelens.

Nu zie ik van een afstand de deconfiture van een bestuur. Ik hoor van een bestuurder die niet door een deur kan met de trainer. Die goed werk doet en wel goed ligt bij velen, maar toch zijn congé krijgt. De voorzitter stapt op, de rest van het bestuur zegt het vertrouwen op in de technische man. Dat geeft te denken. Ergens wordt niet werkelijk open gepraat over waar het euvel zit. Als je dat namelijk weet en je kan dat aangeven dan kan je dat meenemen in de aanpak van het probleem. Als je dat niet doet dan is falen onvermijdelijk. Daar is het SC bestuur nu beland, op dat punt.

In de luchtvaart worden miljoenen gespendeerd aan cursussen over hoe je met elkaar communiceert. Over hoe je iemands fouten zonder aanziens des persoons kan analyseren zodat iedereen er wat van kan leren. De grootste sta-in-de-weg daarbij is altijd het eigen ego. Iedereen maakt fouten, iedereen. Als je je trots wil laten varen zal je ergens een keer met de billen bloot moeten. Doe je dat niet dan ga je vallen in je eigen zwaard. Met de billen bloot moeten is pijnlijk maar ik heb het zelf moeten doen alsmede andere collega’s. Toegeven dat je ergens fout kan zitten. Er van leren. Als je dat onder ogen kan zien kan je ook een manier vinden om professioneel met elkaar om te gaan al zul je niet elkaars vrienden worden. Pas dan kan je groeien. Maar dan moet je wel voorbij je eigen schaamte en/of trots kunnen komen. Leren dat er niet zoiets is als een domme vraag. Desnoods vraag je drie keer wat iemand werkelijk wil zeggen. Horen èn luisteren. Dit heeft er toe geleid dat in mijn vak volslagen vreemdelingen met elkaar in een cockpit kunnen zitten en met deze communicatiewijze veilig kunnen vliegen, i.c.m. voorgeschreven werk protocollen. Als een orkest wat allemaal dezelfde bladzij van de bladmuziek voor zich heeft. Anders kan eigenlijk niet, dat leidt onvermijdelijk tot het tegenover gestelde, harmonie die ver te zoeken is.

Als een mens niet zijn trots, zijn ego, aan de kant kan zetten zal hij of zij altijd de eigen receptoren voor kritiek geblokkeerd hebben. Onbereikbaar voor kritiek zal de persoon vroeg of laat onherroepelijk een smakker maken. Het trieste is dat iedereen het vaak ziet aankomen behalve de persoon zelf. Iemand die zelfverzekerd is kan arrogant overkomen. Maar je kan alleen maar zelfverzekerd zijn van je zaak als je in overleg met het team om je heen zeker weet dat je op het goede spoor zit. Het tegenovergestelde is denken dat jij het bij het goede eind hebt en de rest het dus gewoon niet snapt. Je moet niet altijd geloven wat je denkt!

Gepubliceerd door Erik Driessen

11 thoughts on “Oude liefde (column Herman Mateboer)

 1. leo schreef:

  Het hele bestuur mag van mij opstappen en jacob voorop.
  die voetbalclub hier is net bedrijf geworden en heeft niks meer met amateurclub te maken.alleen een mooie schuilplaats voor je bedrijf om zaken te doen.

 2. pilsaepe schreef:

  Wat ik me voortdurend afvraag is het volgende: Begrijpt dan niemand dat deze egostrijd alleen maar verliezers oplevert? We gaan straks stemmen. Wanneer het bestuur deze stemming verliest, treedt het naar aller waarschijnlijkheid af en ligt er een megaprobleem. Verliest Jacob dan brandt hij voor de hele club af. Dus deze hele situatie moet je eigenlijk niet willen. We moeten alle zeilen bijzetten om handhaving in de topklasse te bewerkstelligen. Laten we ons met ons allen daar op concentreren. Laat iemand de minste zijn. Geef Van Dijkhuizen een nieuw contract. Dan weet ik zeker dat de spelers in de tweede competitiehelft het gras op zullen vreten.

 3. Gert schreef:

  Herman,als je lid bent mag je stemmen op een eventuele ledenvergadering en ben je dat niet kun je alsnog lid worden van je Oude Liefde!
  Uit ervaring weet je dat,in een democratisch bestel,je stem telt.
  Misschien krijg je dan ook een antwoord op je laatste vraag,schroom je niet en kom.
  Ook jouw mening telt,dat is toch niet maar zo in slag in de lucht.

 4. Rrman schreef:

  Beste Petra,

  Het is idd. een mening, dat is wat een column is. Die is niet altijd iedereen welgevallig, getuige jouw reactie. Ik hoor dingen als ik met mensen praat. Als Erik Driessen een verhaal zou schrijven als nieuwsverslag over deze hele kwestie past hij hoor en wederhoor toe.
  Mijn mening is niet zomaar een slag in de lucht, en aan de andere kant doet ie er niet toe. Wat er toe gaat doen is hoe in een ledenvergadering mensen gaan stemmen.
  Als je ik zou mogen stemmen, als dat ter duscussie zou worden gesteld, zou ik stemmen op dat de trainer aanblijft.
  Ik weet uit ervaring hoe moeilijk het is in een democratisch bestel iets te besturen. Het is politiek op de vierkante meter. Daar moet je verliezen incasseren, en soms win je wat.
  Als bij SC Genemuiden het stof is neergedaald denk ik dat niemand er een heel goed gevoel aan zal overhouden. Zelfs de winnaars niet.
  Bottom line is dat ze vooruit moeten in het belang van de club. De hondstrouwe fans zitten ook niet op dit te wachten, die willen gewoon een leuke pot voetbal zien en dat de club vooruit boert. Dat moet ieders motto zijn.
  Wat ik wel es wil weten is, wie vindt het jammer dat de trainer weggaat?

 5. A. van Dijk schreef:

  Wie zijn wij om te oordelen of te veroordelen over iets waar we de inhoud niet van kennen? We kunnen een mening hebben op basis van (juiste) informatie die ons ter ore komt. En ja, het is een manco dat die (juiste) informatie niet of nauwelijks wordt gefilterd. Degenen die deze verantwoordelijk taak hebben zullen zich echt wel achter de oren krabben en misschien zelfs wel hun conclusies trekken.

  Mij gaan ook de nekharen recht overeind staan als ik columns lees die discussies alleen nog maar aanwakkeren en onnodig personen beschadigen.

  Laten we hopen dat e.e.a. spoedig besproken zal worden binnen de vereniging middels een vergadering zodat men zich weer kan focussen op het product voetbal.

 6. Marco schreef:

  Je hoeft geen insider te wezen om een oordeel te hebben over wat er nu gaande is bij SC.
  De verhalen van mensen rondom/in SC hebben allemaal dezelfde strekking, dus die kun je wel leidend noemen, en daar word ik ook niet vrolijk van. Het verhaal (zoals ieder verhaal) zal zeker 2 kanten hebben, maar vooralsnog horen we er maar een. Dus wat meer transparantie in deze zou idd niet gek wezen.

 7. Gert Eenkhoorn schreef:

  Beste Herman,wat mooi dat de Gaellemunegers op afstand Sportclub zo blijven volgen.
  Gevolg van afstand is dat je informatie van horen zeggen is en niet van hoor en wederhoor.
  Je ziet deconfiture van het bestuur op afstand.
  Synoniemen voor deconfiture zijn: afgang,mislukking,nederlaag,bankroet en failliet,jij kiest voor falen op afstand.
  Dan hoor je op afstand ook het volgende:een bestuurder die niet door een deur kan met de trainer[kan ook andersom],dat de trainer goed werk doet,goed ligt bij velen en toch geen contractverlenging[heel wat anders als congé] krijgt enz.
  Dat het bestuur ervoor heeft gekozen om niet naar buiten te komen met informatie is een slechte zaak,daarvan is het gevolg dat we dit soort columns krijgen [van horen zeggen].Sportclub wordt hier niet beter van al dat horen zeggen.

  Gert Eenkhoorn

 8. Petra van Dalfsen-Kattenberg schreef:

  Beste Herman,

  Je begint je column met verwijzingen naar je tiener/jong-volwassene jaren. Ook ik blik terug naar die periode in mijn leven. Ik ontmoette je met regelmaat omdat je verkering had met één van mijn beste vriendinnen.Vanuit die jeugdherinnering lees ik jouw columns met belangstelling.
  Nu meen ik te moeten reageren op je column Oude Liefde. Waarom schrijf je deze column? Je berichtgeving is op basis van gevoel en horen zeggen. Heb je hoor en wederhoor toegepast? Met deze column wakker je het vuur aan bij mensen die niet weten waar het werkelijk om draait, geen eigen mening hebben (en ook niet kunnen vormen omdat ze de feiten niet weten) en maar met de meute mee schreeuwen c.q. dingen wegschrijven die niet waar zijn. Met dit soort acties worden er personen beschadigd terwijl dit absoluut onterecht is.

  Hartelijke groeten van
  Petra van Dalfsen-Kattenberg

 9. Cornelis schreef:

  Mooi verwoord Herman, ego’s hebben we niets aan! Inderdaad niet met modder gooien, en zsm richten op het spel! Richten op topklasse behoud! In mijn ogen snel een spits halen ala Cornelia en een verdediger ala Ronald Koeman.
  En zsm een Nw TC man aanstellen die bezig kan gaan met het Nw seizoen! Anders slaan we de plank compleet mis ! Nu en in de toekomst.

 10. Co schreef:

  Zo herkenbaar! Hopelijk komen de wijze mannen eruit, zonder modder te gooien!

 11. Jan L Mateboer schreef:

  Wat een ongelooflijk herkenbaar verhaal, sport, nee dat deed je niet en voetballen al helemaal niet. Totdat je jaren later stad en land afreist met je eigen zoon en z’n clubgenootjes om op zaterdag en later zelfs op zondag voetbalwedstrijden te spelen.
  Inmiddels weet ik alles van voetbal. Zag samen met m’n zoon Nederland Europees kampioen worden in Muenchen, we reisden mee naar de wedstrijd Nederland-Engeland in Gagliari, ken Ajax door en door, ’t weet precies hoe het Feyenoord vergaat en ja ik begrijp van Gaal zelfs.
  Wie zegt dat Mateboeren geen sportieve kant hebben? maar zelf sporten, Pffff, ja soms een potje golf.
  Jan L Mateboer
  Steenwijk

Comments are closed.

Van Dijk Containers 500