Al 20 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
22 september 2023 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

Voorleesshow met Boer Boris in de bibliotheek

Geplaatst op: 13 januari 2015

bibliotheek zwartewaterlandNieuwe leden krijgen Boer Boris cadeau!

 

De Nationale Voorleesdagen zijn speciaal gericht op kinderen die zelf nog niet kunnen lezen. Voorlezen is leuk en nuttig: het versterkt de band tussen ouder en kind en is goed voor de taalontwikkeling en schoolprestaties. Prenten- en voorleesboeken worden tijdens De Nationale Voorleesdagen volop onder de aandacht gebracht. 

Voorlezen, wie is er niet groot mee geworden? Voor menigeen is de levenslange liefde voor het verhaal begonnen met dat ene speciale voorgelezen boek waar je maar geen genoeg van kreeg. U weet vast zelf nog wel hoe fijn of spannend het was om voorgelezen te worden, of hoeveel voldoening het gaf om zelf voor te lezen. Voor Zwartewaterland betekent de maand januari een echte hoogtijmaand wat betreft voorlezen. Het begint allemaal met de Nationale Voorleesdagen van woensdag 21 januari tot en met zaterdag 31 januari 2015. En dan is er tijdens de Nationale Voorleesdagen dit jaar ook nog eens de lokale ronde van de Nationale Voorleeswedstrijd, die is dit keer op woensdagavond 21 januari 2015.

Nationale Voorleesdagen
Maar eerst natuurlijk de Nationale Voorleesdagen. Tijdens De Nationale Voorleesdagen van woensdag 21 januari tot en met zaterdag 31 januari 2015 wordt in het hele land extra aandacht besteed aan voorlezen. De campagne richt zich specifiek op ouders van kinderen van nul tot zes jaar. Een belangrijk doel van deze campagne is peuters en hun ouders te laten ervaren dat (voor)lezen leuk is.

Daarom zijn peuterspeelzalen en kinderdagverblijven uitgenodigd om met hun groepen op bezoek te komen in de Bibliotheek voor een Voorleesshow. Diverse groepen hebben hier gehoor aan gegeven en hebben afspraken gemaakt met de teamleiders. Tijdens het bibliotheekbezoek zijn er boerderijdieren te horen en horen de kinderen misschien zelfs wel de zee! Zeker is dat ze samen met Boer Boris naar zee zullen gaan.

Peuterspeelzalen, kinderdagverblijven en basisscholen konden zich ook aanmelden voor het gebruiken van het vertelkastje en de vertelplaten van ‘Boer Boris naar zee’ of voorleesshows (de decors) van voorgaande jaren. In verband met de belangstelling voor het vertelkastje en de vertelplaten en de voorleesshows moesten de bibliotheekmedewerkers een rooster maken om te zorgen dat iedereen een kans krijgt gebruik te maken van dit product.

Cadeautje voor nieuwe leden
Het themaboek tijdens de Nationale Voorleesdagen is dit jaar dus ‘Boer Boris naar zee’ van Ted van Lieshout en Philip Hopman. Dit boek gaat over Boer Boris die vakantie heeft en hij besluit naar zee te gaan. Hij pakt zijn kleine koffertje. Wat neemt Boer Boris mee? Een heleboel. Te veel voor in zijn koffer. Boer Boris besluit dan maar de tractor vol te laden. Nu kan er veel meer mee! Nog steeds niet genoeg? Daar weet Boer Boris wel raad op. Dat wordt een supervakantie.

De bibliotheek hoopt met deze campagne de boodschap over te brengen dat voorlezen belangrijk is voor de taalontwikkeling van kinderen en vooral ook dat voorlezen leuk en gezellig is. In het streven om steeds meer ouders ervan te overtuigen dat voorlezen aan jonge kinderen een leuke en nuttige tijdsbesteding is, werft Bibliotheek Zwartewaterland tijdens deze campagne ook zoveel mogelijk nieuwe aspirant lezertjes als lid van de bibliotheek. Het lidmaatschap is gratis voor kinderen. Wie zijn kind (van 0 tot 6 jaar) tijdens de Nationale Voorleesdagen aanmeldt, krijgt een bijzonder mooi BoerBoris-vingerpopje cadeau (zolang de voorraad strekt!).

 

Gepubliceerd door Harm van Wendel
Van Dijk Containers 500