Al 15 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
6 maart 2021 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

Geen problemen door hoog water

Geplaatst op: 14 januari 2015

Het Waterschap Groot Salland ervaart geen problemen door de hogere waterstanden in rivieren, kanalen, weteringen en sloten. Voorzorgsmaatregelen zijn niet nodig. Het waterschap kan alles prima aan met de normale bedrjifsvoering en blijft de weersverwachting alert in de gaten houden.

Zoals gewoonlijk bij dit soort weersomstandigheden worden de dijken extra goed in de gaten gehouden en zijn enkele sluisdeuren gesloten. Ook werken de gemalen en stuwen iets harder dan normaal. Bovenstaande is gebruikelijk en wordt altijd gedaan als de waterstanden stijgen.

Groot Salland heeft zo’n 175 gemalen en ruim 900 stuwen waarmee het water door het hele werkgebied wordt verdeeld en afgevoerd. Ondanks de wat verhoogde waterstanden kunnen de gemalen en stuwen de afvoer van water makkelijk aan.

Verwachte waterstanden
Volgens gegevens van Rijkswaterstaat houdt het hoge water deze week nog aan. Groot Salland verwacht ook dan geen problemen. De waterstanden gaan niet richting kritische hoogte, maar blijven er ruim onder. Ter indicatie: in Deventer is de stand van de IJssel iets boven 5m NAP+. De Wellekade stroomt onder bij 6,30 m NAP+. En in Kampen worden de eerste maatregelen voor het sluiten van de mobiele waterkering getroffen bij een waterstand van 1,20m NAP+. Ook die stand zal niet worden bereikt.

Door het hoge water blijven de uiterwaarden onder water staan. Ook dat is volstrekt normaal bij de huidige waterstanden en de tijd van het jaar. Uiterwaarden zijn ervoor bedoeld om rivieren meer ruimte te geven. Hierdoor kan het water makkelijker worden afgevoerd.

Kijk voor de actuele waterstanden op www.actuelewaterdata.nl.

Gepubliceerd door Erik Driessen
Van Dijk Containers 500