Al 15 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
18 januari 2021 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

Bewoners Kraggenwijk zeer tevreden

Geplaatst op: 19 januari 2015

De PvdA bezoekt regelmatig wijken van Genemuiden Hasselt en Zwartsluis. Zo positief als de bewoners van de Sluziger ‘Kraggenwijk’ maakten de socialisten nog niet eerder mee. “Hooguit is er ongerustheid over de veranderingen in de zorg, maar zelfs dan is er begrip voor dat de regering wel in moest grijpen in de stijgende zorgkosten. Verder wonen deze mensen met heel veel plezier in Zwartsluis”, zegt fractievoorzitter Astrid Dijkstra na afloop van het wijkbezoek.

Net zoals eerder in andere wijken gaat een groep van ruim tien lokale PvdA’ers in duo’s de wijk in. Aanbellen bij woningen om in gesprek met bewoners zien te raken. Dat lukt ook in de Kraggenwijk moeiteloos. “Mensen waarderen dat we buiten verkiezingstijd om interesse tonen”, aldus raadslid Klaas Eenkhoorn, die vooral veel waardering voor het wonen in Zwartsluis en Zwartewaterland oogstte. “Deze wijk ligt natuurlijk ook geweldig aan de rand van Zwartsluis. Bewoners zijn tevreden over het voorzieningenniveau en hebben begrip voor de bezuinigingen bij de gemeente. Zelfs de hogere lokale belastingen accepteren ze, maar dan moeten wel de voorzieningen blijven. Het woord ‘zwembad’ valt dan regelmatig. Ze vinden het jammer dat het winkelbestand krimpt, maar erkennen dat ze zelf veel in Meppel en Zwolle winkelen en het daarmee hun eigen middenstand lastig maken”.

De PvdA’ers noteren zaterdag een enkele klacht over matige straatverlichting, bestrating of over een hoopje teveel hondenpoep. De grote zorgen liggen echter buiten de wijk. “Opvallend vind ik dat een aantal mensen de vaartijden van de veerpont bij Genemuiden noemt. Sluzigers die vroeg beginnen met werken, moeten omrijden via Hasselt”, vertelt Yvonne Ariesen, die namens de PvdA kandidaat voor de aanstaande Statenverkiezingen is. “En dan helpt het vervroegen naar zes uur, zoals in de media werd genoemd, onvoldoende. Als de ploegen in de tapijtindustrie om zes uur beginnen en om elf uur stoppen, zou het fijn zijn dat daarmee rekening wordt gehouden bij de vaartijden.”

Genemuidenaar Pascal Arnold, ook kandidaat voor Provinciale Staten, merkte dat de belangrijkste zorgen toch om de zorg draaien. “In de nieuwe situatie gaat de overheid er vanuit dat mensen meer een beroep op hun eigen netwerk doen. Maar het netwerk van bewoners is soms te klein. We moeten het komende jaar goed kijken of de nieuwe opzet werkt. Het uitgangspunt is prima, maar kwetsbare mensen mogen niet tussen wal en schip vallen. Solidariteit met de zwakkeren moet overeind blijven; daar staan we als PvdA voor.”

Rond het middaguur trekken de PvdA’ers zoals gebruikelijk gezamenlijk de conclusie van het wijkbezoek. Harrie Rietman vat die samen: “Deze bewoners van Zwartsluis vinden dat ze in een aantrekkelijke wijk wonen. Ze vinden vooral dat we moeten zien te behouden wat ze hebben. Daarbij is het behoud van de Schans voor velen een opluchting.”

 

Gepubliceerd door Erik Driessen
Van Dijk Containers 500