Al 20 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
25 juli 2024 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

Opnieuw veel vleermuizen op Hoge Land van Vollenhove

Geplaatst op: 20 januari 2015

Boswachters Rosalie Martens en Ronald Messemaker van Natuurmonumenten telde maandagmiddag 57 vleermuizen in de ‘vleermuisbunker’ op het Hoge Land van Vollenhove. Dat past in het beeld van de afgelopen jaren waarin steeds meer vleermuizen deze plek uitkiezen.

Messemaker had eigenlijk een minder resultaat verwacht. Hij ontdekte dit weekeinde dat onverlaten de bunker, die toch op een onherbergzame plek ligt, hadden opengebroken. Ondanks de geforceerde toegangsdeur bleek de schade binnen mee te vallen. “Gelukkig was er niets vernield, maar het blijft een slechte zaak dat vandalen deze dieren niet met rust laten”, zegt Messemaker.

Vleermuizen overwinteren namelijk in locaties als deze. Daarbij hebben ze absolute rust nodig en zo weinig mogelijk licht. “Anders krijgen ze het te warm en gaan ze fladderen”, legt de boswachter uit. Hij moest maandag een waterniveau van tien centimeter doorwaden. Daarin deed hij nog een extra waarneming: tien kleine watersalamanders overwinteren daar.

Verder bleek dat onder de 57vleermuizen maar liefst 48 franjestaarten zaten. Die soort was vorig jaar met 33 ook al veel voorkomend. Toen telde Messemaker in totaal 42 vleermuizen.

Dat het Hoge Land van Vollenhove populair is onder vleermuizen komt door de ideale combinatie van het bos achter de watertoren en natuurgebied DeWieden. Daardoor is het een van de gebieden in Nederland waar veel vleermuizen voorkomen.Watermaatschappij Vitens speelt daarbij een belangrijke rol. Die legde eind jaren negentig een bos achter de watertoren aan met daarin de vleermuizenbunker.

Gepubliceerd door Harm van Wendel
Van Dijk Containers 500