Al 20 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
20 juli 2024 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

Waar bleef de sneeuw?

Geplaatst op: 20 januari 2015

Waar bleef de sneeuw zondag? Die vraag vroegen veel mensen zich af,  bij het uitblijven van de sneeuw. Weerplaza gaf daar antwoord op. Hier een samenvatting. Hadden de modellen het fout dat er geen sneeuw viel? Nee, de grote lijnen hadden ze gisteren perfect. Waar het misging was de inschatting van de neerslaghoeveelheid. In de avonduren moest er ongeveer 0,7mm/uur vallen , maar in werkelijkheid viel er 0,1 of 0,2 mm/uur.

Als er meer neerslag valt, koelt de atmosfeer sneller af, en in dit geval zou de regen dan overgaan in (natte)sneeuw. Die intensiteit was dus noodzakelijk (rond 20u zondagavond werd de buienintensiteit minder). De atmosfeer koelde dus veel trager af waardoor er pas aan het einde van de avond het gebied met sneeuwval groter werd. Bij Genemuiden was dat (kleine) neerslag gebied al gepasseerd. Met minder kou op grondniveau duurde het ook langer voordat het wit kon worden. De temperatuur was op de grond bijna hetzelfde als op 2 meter hoogte. Op sommige plekken in de provincie Overijssel (vooral het oosten) viel er in de nacht van maandag 1 of 2 cm sneeuw.

Gepubliceerd door Erik Driessen
Van Dijk Containers 500