Al 20 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
21 september 2023 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

Zwartewaterlanders lezen namen in Westerbork

Geplaatst op: 26 januari 2015

Barend Vinke, voorzitter van de Stichting Herdenking Joods Leven Zwartewaterland, leest de namen voor in Westerbork.

Bestuursleden van de Stichting Herdenking Joods Leven Zwartewaterland hebben zaterdagochtend in alle vroegte namen gelezen van Joden, Roma en Sinti die in de oorlogsjaren vanuit kamp Westerbork naar de vernietigingskampen in Midden-Europa werden gestuurd.
Terwijl het ochtendgloren nog enkele uren op zich liet wachten en sneeuwbuien onophoudelijk over het voormalige kampterrein joegen werden binnen in een tent onafgebroken de namen voorgedragen van al die mensen die destijds het slachtoffer werden van een verfoeilijk en barbaars systeem. Bijna 700 mensen namen aan het voorlezen van de 102.000 namen deel.

Morgen (dinsdag) is de laatste dag en volgt de afsluiting. Dan is er 116 uren doorlopend gereciteerd in de tent op het kampterrein. Elke deelnemer heeft in tien minuten zo’n 150 namen gelezen.
“Je bent pas vergeten als je naam niet meer wordt genoemd” is een oud Joods gezegde. In deze zesdaagse leesmarathon is gebleken dat velen de 102.000 namen nadrukkelijk levend willen houden.
Dat is tevens de motivatie van de stichting Herdenking Joods Leven Zwartewaterland, die daaraan nog dit jaar, met het plaatsen van een monument in Hasselt, verder gestalte wil geven.

Gepubliceerd door Harm van Wendel
Van Dijk Containers 500