Al 20 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
13 juli 2024 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

Realisatie Historisch Centrum Hasselt van start

Geplaatst op: 30 januari 2015

Burgemeester Eddy Bilder en wethouder Gerrit Knol gaven donderdag het startsein voor de bouw van het Historische Centrum in het Oude Stadhuis in Hasselt. Hierbij werden zij geassisteerd door aannemer Gerrard Kijk in de Vegte, die de verbouwing in opdracht van de Historische Vereniging Hasselt zal uitvoeren.

Restauratie
Het Historisch Centrum Hasselt, of kortweg HCH, wordt ingericht in het middeleeuwse Oude Stadhuis in Hasselt. De Historische Vereniging heeft hier al vele jaren haar onderkomen. Volgens interim-voorzitter John Assink is het de bedoeling om de ruimte weer zoveel mogelijk in de oude grandeur te herstellen. ‘In het verleden zijn de nissen in de muur dichtgemetseld en deze worden opengebroken om er wandvitrines in te plaatsen. Ook de panelen van het plafond worden weer gerestaureerd’, aldus John Assink. Het Hasselter bouwbedrijf Kijk in de Vegte heeft samen met de Historische Vereniging een plan gemaakt voor de inrichting van het HCH. ‘Met bestuurslid Jan Holthuis heeft de Vereniging enorm veel vakkennis in huis. Hij heeft alle ontwerptekeningen tot in detail uitgewerkt. En natuurlijk hebben we alle vertrouwen in bouwbedrijf Kijk in de Vegte. Ze hebben ruime ervaring met restauratiewerk. Dat was voor ons ook een eerste vereiste, want dit is één van de oudste en mooiste panden in Hasselt. Dan mag je niets aan het toeval overlaten’, aldus de waarnemend voorzitter van de Historische Vereniging. De bouwwerkzaamheden moeten vóór 1 april voltooid zijn. Daarna zal het werkelijke inrichten van het HCH beginnen. Als alles volgens plan verloopt zal het HCH in het najaar klaar zijn.

Historisch Centrum
De historische binnenstad van Hasselt met zijn talloze rijksmonumenten trekt in de zomermaanden veel toeristen. Het Historisch Centrum Hasselt moet voor de bezoekers de plek worden om alles over de geschiedenis en monumenten in de stad te ontdekken. In het HCH zal een permanente expositie worden ingericht over de belangrijkste gebeurtenissen in de Hasselter historie. John Assink ziet volop kansen: ‘Aan thema’s geen gebrek, want als Hanzestad, vestingstad en bedevaartsoord heeft Hasselt in het verleden al heel veel meegemaakt. Als Historische Vereniging hebben we een grote verzameling voorwerpen. We kunnen dus veel vertellen en veel laten zien.’ Daarnaast zal het HCH ook gaan fungeren als sociaal ontmoetingspunt voor leden en werkgroepen van de Vereniging en kan de ruimte worden gebruikt voor presentaties, lezingen en erfgoededucatie.

Subsidie
De totale kosten van het Historisch Centrum bedragen bijna 60.000 euro. Doordat de provincie Overijssel een jaar geleden een subsidie van bijna 33.000 euro toekende, werd de inrichting van het HCH mogelijk. De bijdrage werd beschikbaar gesteld vanuit de subsidieregeling ´Sociaal Kapitaal’, waarmee het economische, sociale en culturele leven in kleine kernen wordt gestimuleerd. ‘Alleen door dit soort sponsorbedragen zijn dergelijke projecten mogelijk’, zegt interim-voorzitter John Assink. ‘Gelukkig konden we daarnaast ook rekenen op een bijdrage van 5.000 euro uit het Fonds Coöperatief Dividend van de Rabobank voor de aanschaf van audiovisuele middelen. Van de Vereniging Hendrick de Keyser, de eigenaar van het pand, kregen we ook nog een financiële bijdrage voor de restauratie. Daarnaast hebben we als Historische Vereniging ook zelf de afgelopen jaren een flink bedrag gespaard.’

Centrumplan
Met de inrichting van een Historisch Centrum in het Oude Stadhuis wil de Historische Vereniging haar bijdrage leveren aan het centrumplan van Hasselt. Het centrumplan moet meer levendigheid, economische vitaliteit en kwaliteit in de historische binnenstad brengen. Het centraal gelegen Oude Stadhuis heeft daarin een belangrijke functie bij het ontvangen, informeren en doorverwijzen van bezoekers. Met het HCH kan de Historische Vereniging Hasselt haar grote collectie aan voorwerpen, foto’s en documentatie presenteren aan belangstellenden.

Gepubliceerd door Erik Driessen
Van Dijk Containers 500