Al 20 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
13 juli 2024 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

Veel reacties op hoge rioolheffing

Geplaatst op: 4 februari 2015

Wethouder Dick Visserman wil het niet met zoveel woorden zeggen, maar feitelijk heeft Zwartewaterland jarenlang te weinig rioolheffing betaald. Nu de nood echt hoog is en verschillende delen van het rioolstelsel in Zwartewaterland dringend aan vervanging toe zijn, is er geld nodig. Maar het potje is leeg. De gemeente Zwartewaterland kon dus niet anders dan de rioolbelasting verhogen, aldus Visserman. “Toentertijd is ervoor gekozen de lasten voor de burger laag te houden. Nu is er geld nodig.”

Volgens het vorig jaar door de gemeenteraad vastgestelde Gemeentelijke Rioleringsplan 2014-2019 is er jaarlijks 3,7 miljoen euro nodig terwijl er maar 2,3 miljoen euro binnenkomt.

Dat de rioolheffing zou stijgen van 260 euro naar 375 euro (meerpersoonshuishoudens, eenpersoonshuishouden betaalt in 2015 310 euro) was dus al sinds december bekend. Maar nu de aanslag van de gemeentelijke belastingen op de deurmat valt, beseffen veel inwoners het pas echt, merkt Visserman. De gemeente Zwartewaterland krijgt de laatste dagen veel telefoontjes, mailtjes en brieven met de vraag ‘hoe het toch kan dat de rioolheffing zo is gestegen’. Visserman: “Dat leggen we de burger dan zo goed mogelijk uit. Het rioolstelsel in Zwartewaterland is duur, vanwege de ondergrond. De veengrond zorgt voor verzakkingen en daardoor moeten we de riolering vaker vervangen dan elders.”

Daarnaast stelt Rijksoverheid steeds hogere eisen aan het rioleringsstelsel. Die ziet het liefst een gescheiden stelsel: regen- en rioolwater apart opvangen. “Onder andere daaraan zullen we de inkomsten spenderen”, vertelt Visserman. De coalitie CDA, ChristenUnie en SGP heeft in haar collegeprogramma Samen Sterker de wens uitgesproken dat investeringen aan de riolering de inkomsten (via belasting) niet mogen overtreffen. Om die reden wordt het werk aan de riolering in Dedemsvaart-Zuid in Hasselt over twee jaar uitgesmeerd. Ook het rioolstelsel in de Binnenlanden-west en Nijverheidsstraat in Genemuiden is aan vervanging toe. Na jaren van wateroverlast bij iedere flinke hoosbui, is vorig jaar de riolering en waterberging aan de Zomerdijk-Veldweg in Zwartsluis al aangepakt.

De rioolheffing zal volgend jaar overigens weer stijgen: naar 385 euro en in 2017 naar 400 euro.

Gepubliceerd door Erik Driessen
Van Dijk Containers 500